Na Karlovarsku instalují u silnic pachové ohradníky. Mají snížit počet nehod se zvěří

V Karlovarském kraji probíhá instalace takzvaných pachových ohradníků. Umístěné jsou v okolí frekventovaných silnic a mají snížit počet nehod se zvěří, kterých v posledních letech přibylo. Speciální náplně nakoupil Karlovarský kraj a místa značení pak určili samotní myslivci. Jako první se značí silnice I/6 z Karlových Varů do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odchycená srna (vpředu)

Odchycená srna (vpředu) | Foto: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov, M. Brtnický

Pachové ohradníky instalují u Karlových Varů zaměstnanci Lázeňských lesů Milan Rams a Miroslav Leško.

„Je to takový kyselý zápach zkaženého másla nebo něco takového. Zatvrdne to a zvětší se to, jako pěna na okna. Uschne to a má to životnost pět let,“ popisují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O instalaci pachových ohradníků se zajímala redaktorka Andrea Strohmaierová

Speciální pěna bude umístěna na stromech, svodidlech, ale i kůlech, které zaměstnanci upevňují do země. Do ní je aplikována látka odpuzující zvěř.

V Karlovarském kraji se už podobně pachové ohradníky instalovaly, šlo ale o malá území. V takovém rozsahu, v jakém se se práce provádějí teď, jde o premiéru.

„Ta látka, která odpuzuje zvěř, je kyselina máselná a měla by se projevovat jako pach medvěda, vlka, rysa a člověka,“ přibližuje lesník Ladislav Kraus, který na instalaci ohradníků dohlíží, a doplňuje:

„Tu zvěř to hlavně varuje. To znamená, dává se to do výšky do jednoho metru, maximálně. Většinou 50 – 60 centimetrů nad zem. Aby ten pach byl opravdu intenzivní, tak se to dává maximálně do pěti metrů od sebe, podle toho, jaká situace zrovna v tom terénu je.“

Pěna vydrží nainstalovaná pět let . Třikrát do roka ale musí být opět naplněná látkou, která zvěř odpuzuje.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme