Bažiny a bodláky jsou pryč. Nejjižnější místo Česka se otevřelo turistům

K nejjižnějšímu bodu České republiky už se turisté nebudou prodírat houštinami a bažinou. Vyšebrodští se rozhodli místo nejjižnějšího cípu republiky, které leží 10 km od Vyššího Brodu na hranici s Rakouskem, zkulturnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po této značce se dostanete z Jindrovy naučné stezky k rozvalinám Vítkova hrádku

Po této značce se dostanete z Jindrovy naučné stezky k rozvalinám Vítkova hrádku | Foto: Romana Kostohryzová

„K nejjižnějšímu bodu vedla poměrně úzká pěšinka. Samotné místo bylo poměrně dost podmáčené a zarostlé. Pro turisty to moc atraktivní nebylo,“ popisuje vedoucí vyšebrodského infocentra Karel Troják, který z neudržovaného místa odvezl spolu s dalšími lidmi nejedno kolečko bahna a drnů.

Teď už je nejjižnější bod upravený a vedou k němu hned dvě turistické trasy. „Můžou jít pěšky z Vyššího Brodu po turistické trase Radvanov-Rading, což je zhruba 10 kilometrů. Je to žlutá turistická značka,“ upřesňuje Troják.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí vyšebrodského infocentra Karel Troják ve víkendovém vysílání Radiožurnálu

Kdo je méně zdatnější, může se dostat do Studánek autem a odsud po turistické trase dojít k nejjižnějšímu bodu po 6 kilometrech.

Zvláštností tohoto místa je i to, že na krajní zeměpisný bod míří dělostřelecké kanóny. „Místo se nazývá Švédské šance. Rakouská obrana tam postavila valy proti Švédům, kteří již v tu dobu plenili Vyšebrodsko a okolí. Pro případ, že udělají nájezd na rakouskou stranu, vznikly tyto valy. A samozřejmě Švédové se otočili zpátky a dál už nepostupovali,“ vysvětluje Troják.

Dosud v místě někteří turisté nechávali vzkazy na dřevěných kolících, aby bylo vidět, že tu někdo byl. Teď si naopak budou odvážet razítko s označením nejjižnějšího místa. „A u nás v informačním centru ve Vyšším Brodě si může zakoupit originální pohlednici, kterou jsme vydali právě pro tuto chvíli,“ uzavírá Troják.

Krajní body České republiky | Foto: Český rozhlas

ČRo, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme