Vrtulník odhalí i telefonujícího řidiče. Policie je pokutovala na dálnici D1

Mimořádná dopravněbezpečnostní akce dnes zaměstnala policisty na dálnici D1. Pokutovali zbytečnou jízdu v levém pruhu nebo vysokou rychlost. Zaměřili se hlavně na modernizované úseky dálnice kolem 70. kilometru. Kromě šesti aut policisté nasadili taky vrtulník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vrtulník nad silnicí č. 43

Policejní vrtulník nad silnicí č. 43 | Foto: Michal Záboj

„Řidič bílé octavie, jak jsme sledovali z vrtulníku, jel nejméně pět kilometrů v kuse v levém pruhu. Přestože měl mnohokrát možnost zařadit se zpátky doprava, jak ukládají pravidla,“ popsal přímo z vrtulníku redaktor Českého rozhlasu Petr Kološ.

Díky přenosu obrazu z vrtulníku do policejních aut ho posléze policisté zastavili a pokutovali. Možnosti současné techniky jsou totiž lepší, než si řada řidičů myslí.

„Záleží na povětrnostních a světelných podmínkách, ale není problém z 300 metrů zjistit, že osoba ve vozidle telefonuje,“ říká palubní operátor Jan Blahout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v policejním vrtulníku nad dálnicí D1 natáčel reportér Petr Kološ

Z výšky dokáže posádka přečíst i poznávací značky aut. Kamer má vrtulník několik. Tu dálkovou v přední části pravé ližiny vrtulníku. Při pátrání v noci vrtulník využívá termovizi.

Palubním inženýrem stroje Eurokopter 135 je Milan Skála. „Je to nová kategorie vrtulníků, která nahradila ruské stroje. A úroveň bezpečnosti posunula někam jinam,“ říká Skála.

Do podobných dopravněbezpečnostních akcí je vrtulník nasazován prakticky každý týden.

V modernizovaných úsecích dálnice D1 se pro řidiče až do července nic měnit nebude. Budou jezdit po polovině dálnice ve dvou jízdních pruzích v obou směrech s tím, že se budou vyrovnávat s jízdou ve velmi úzkém jízdním pruhu mezi svodidly po levé ruce a kamiony pro pravé.

Modernizace dálnice D1 | Foto: Český rozhlas

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme