V ústavě by se mohl objevit takzvaný klouzavý mandát pro poslance, kteří se stanou ministry

Politici budou ve Sněmovně debatovat o takzvaném klouzavém mandátu. Poslanec, který by byl zároveň ministrem, by se funkce ve Sněmovně vzdal a na jeho místo by nastoupil náhradník. Změnu ústavy navrhla skupina poslanců ČSSD, kteří byli zároveň i hejtmany. Návrh zákona by se měl brzy v Poslanecké sněmovně objevit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014

Poslanecká sněmovna 26.3.2014 | Foto: Filip Jandourek

Ještě v únoru plánovala čtveřice poslanců - hejtmanů z ČSSD změnu ústavního zákona daleko tvrdší. Poslanecký mandát se podle nich neměl do budoucna kombinovat s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora.

„Náš návrh zákona se bude týkat jak parlamentu, krajů, tak komunálu – to znamená měst a obcí,“ řekl tehdy jihomoravský hejtman a v tu dobu ještě i poslanec ČSSD Michal Hašek. Aktuální verze návrhu je už mírnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké šance má zavedení klouzavého mandátu, zjišťovala parlamentní zpravodajka Věra Masopustová

„V okamžiku, kdy se stanete ministrem a jste poslancem, po tu dobu nastupuje náhradník. A v okamžiku, kdy skončíte ve funkci ministra, tak se stáváte zpět poslancem,“ popsal návrh jeden z jeho spoluautorů, hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek.

Návrh hejtmanů z ČSSD napřed projedná jejich vlastní poslanecký klub. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka je pro klouzavý mandát jen u ministrů, na jiné funkce se podle něj uplatňovat nemusí. Ani tak ale není vůbec jisté, že novinka Sněmovnou projde.

Ostatní strany většinou vyčkávají

Ostatní strany si počkají na konkrétní návrh, až pak se k němu vyjádří. Už teď se ale ozývají první připomínky. Myšlenka se nelíbí například komunistům. Podle nich by se měl ministr vzdát poslaneckého mandátu úplně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O klouzavém mandátu mluvili hejtman kraje Vysočina a poslanec ČSSD Jiří Běhounek a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

„Potom se náhodou stane, že pan ministr někde pochybí, bude odvolán, vrátí se do mandátu a ten náhradník se bude muset zase – třeba i po velmi krátké době – vrátit zpátky. A přinese to problém tomu náhradníkovi, aniž by za to mohl,“ vysvětlil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Kromě výhod má návrh řadu možných proti i podle šéfa klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Na klouzavý mandát u politiků si tak Česko zřejmě ještě počká. I kdyby uspěla současná iniciativa, platit může až pro příští volební období.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme