Kvůli ukrajinské krizi oslabuje ruský rubl, Rusové se ho ve velkém zbavují

Po víkendových separatistických referendech na Ukrajině oslabil ruský rubl. Kontroverzní hlasování o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti na východě země trhy vnímají jako eskalaci ukrajinské krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rubl prudce oslabil k euru i k dolaru

Rubl prudce oslabil k euru i k dolaru | Zdroj: ČTK

Rubl oslabuje hlavně kvůli současnému napětí na Ukrajině a postoji Západu k Rusku.

Ve čtvrtek před květnovými svátky v Rusku byl kurz asi 30 rublů za dolar, dnes je to přes 35 rublů.

Od začátku roku už rubl oslabil k dolaru o devět procent. Vede to k tomu, že se Rusové rublu zbavují.

„Běžní Rusové velmi intenzivně nakupují eura a dolary a zbavují se rublu. Dokonce nejmohutněji od přelomu roku 2008 a 2009, kdy na svět přicházela zásadní globální finanční krize,“ potvrzuje ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Evropa zavádí další sankce proti Rusku. Vůbec poprvé postihnou i ruské firmy

Číst článek

Podle dnešní zprávy agentury Reuters Rusové jen za první tři měsíce nakoupili eura a dolary za 300 miliard korun. V rekordním tempu si také vybírali hotovost ze svých dolarových účtů v ruských bankách, bylo to skoro 7 miliard dolarů.

V Rusku se zdražuje

Kvůli oslabenému rublu navíc všechno dovážené zboží v Rusku zdražuje - elektronika, oblečení, ale také potraviny. Tím pádem roste v zemi inflace a Rusové chudnou.

Obyvatelé Luhansku a Doněcku na východě Ukrajiny chtějí nezávislost, Kyjev referenda neuznává

Číst článek

Vedle toho se Rusům zdražily cesty do zahraničí. V posledních letech Rusové začali v mnoha středomořských zemích patřit k nejpočetnějším zahraničním turistům, hodně jich jezdí i do Česka.

Investoři mají strach

Dopady ukrajinské krize tak pocítí i řada zemí. Dalším problémem jsou obavy zahraničních investorů.

„Dochází k mohutnému odlivu kapitálu z finančních trhů, hlavně tedy z akcií, ale i ze státních nebo korporátních dluhopisů. Zahraniční investoři jsou velmi opatrní a začínají se z Ruska stahovat pro případ, že by tam docházelo k vyhrocení ekonomického napětí,“ připomíná Markéta Šichtařová.

Jestli současný stav poškodí celou ruskou ekonomiku, ukáže až další vývoj a trvání ukrajinské krize.

Pokud by pokračovala, mohlo by ruská ekonomika spadnout do recese. Té se přitom po celou dobu globální krize v uplynulých letech poměrně úspěšně vyhýbala.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme