Policie dopadla Poláka, kterého podezírá z vloupání na poště ve Velkých Kuněticích

Jesenická policie uzavřela případ z počátku dubna, kdy se na poštu ve Velkých Kuněticích vloupal ozbrojený muž. Ze zločinu podezírají kriminalisté 47letého Poláka. Z budovy si tehdy nic neodnesl, překvapil ho rychlý příjezd policejní hlídky. Začal po ní střílet a pak z místa uprchl. Škody vznikly pouze na majetku, pošta je vyčíslila na více než 20 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Případ vloupání na poštu ve Velkých Kuněticích

Případ vloupání na poštu ve Velkých Kuněticích | Foto: Policie ČR

Na datum 4. dubna 2014 obyvatelé Velkých Kunětic hned tak nezapomenou. Lidé, kteří bydlí u místní pošty, mají to ráno v živé paměti. Ještě za tmy je probudily výstřely.

„Vzbudil jsem se, nejprve jsem slyšel dva výstřely, pak nějaké zavolání a víc nic. Pak byly další dva výstřely,“ popisuje František Kolečko. Tehdy si myslel, že se vrací opilci z hospody a hádají se. „Jsem tady 50 roků a nic takového tady ještě nebylo,“ dodává.

Ani jeho sousedka Hana Ivanová nevěnovala střelbě příliš velkou pozornost. „Myslím si, že střelba byla ve čtyři hodiny. Do práce jsem vstávala o půl šesté. Viděla jsem tu auta a pak na nás klepali, že nemůžeme ven.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ vloupání na poštu ve Velkých Kuněticích připomněla Andrea Švubová

Do pošty se nad ránem vloupal ozbrojený muž a po příjezdu policie začal na hlídku střílet. Krátce na to z budovy s prázdnou utekl. Do trezoru se mu vniknout nepodařilo.

Po prozkoumání všech stop a zjištěných indicií dospěli kriminalisté k závěru, že střelcem byl 47letý Polák. Recidivista, který byl v Polsku za majetkovou trestnou činnost už asi 20krát soudně trestaný. A neznámý nebyl ani pro jesenického vyšetřovatele Petra Franka.

„Tento člověk byl v Polsku natipován na sérii majetkové trestné činnosti. Prováděl vloupání do zemědělských objektů, kde předmětem zájmu byla - jako u nás - finanční hotovost a trezor. Osoba je nám známá, majetkovou trestnou činnost na našem území prováděla již v minulosti,“ říká.

Recidivista bude souzen v Polsku

K dopadení pachatele pomohl policii incident, ke kterému došlo tři dny po Velkých Kuněticích v Polsku. Maskovaný muž se tu snažil vniknout do trezoru zemědělského podniku. Přistihli ho ale zaměstnanci. Jednomu z nich střelil dvakrát do obličeje a způsobil mu vážné zranění. Právě tento případ celé vyšetřování velmi uspíšil.

„Bylo to na základě řady ať už zajištěných stop, indicií, operativně zjištěných informací k vozidlu… Veškeré tyto informace přispěly k tomu, že bylo možné řetězec těchto důkazů jednoznačně uzavřít a usvědčit tuto osobu jako pachatele,“ vysvětluje vedoucí územního odboru policie v Jeseníku Ludmila Andělová.

Případ vloupání na poštu ve Velkých Kuněticích | Foto: Policie ČR

Teď je 47letý muž ve vazbě. S policií nespolupracuje a odmítá vypovídat. Za vloupání do kunětické pošty bude souzený v Polsku.

V Česku by mu za násilí proti úřední osobě hrozil až šestiletý trest vězení. Recidivista je ale podezřelý z dalších 13 případů vloupání.

Andrea Švubová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme