O velikonoční neděli chodily hospodyně s jídlem do kostela

Dnešek je jeden z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Už od sobotního večera se slouží velikonoční vigilie, které připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. I v neděli je proto pro věřící nejdůležitější návštěva kostela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek | Foto: Věra Strnadová

Na Bílou sobotu získaly hospodyně do svých kamen zase oheň a mohly začít vařit. V sobotu a stejně tak i v neděli, proto připravená jídla nosily do kostela, říká etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová.

„Na ten den se světily pokrmy, chodilo se do kostela s beránkem, s mazancem nebo velikonoční hlavičkou. Chodilo se i s upletenými berany, to jsou takové velké šlehačky. Ale chodívaly se posvětit i ty menší. V podstatě je to největší křesťanský svátek,“ doplňuje Zvonařová.

Stejně jako na Velký pátek, i na velikonoční neděli mířili lidé k potokům a omývali se studenou vodou, aby byli v celém příštím roce zdraví.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme