O velikonoční neděli chodily hospodyně s jídlem do kostela
Dnešek je jeden z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Už od sobotního večera se slouží velikonoční vigilie, které připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. I v neděli je proto pro věřící nejdůležitější návštěva kostela.
Na Bílou sobotu získaly hospodyně do svých kamen zase oheň a mohly začít vařit. V sobotu a stejně tak i v neděli, proto připravená jídla nosily do kostela, říká etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová.
„Na ten den se světily pokrmy, chodilo se do kostela s beránkem, s mazancem nebo velikonoční hlavičkou. Chodilo se i s upletenými berany, to jsou takové velké šlehačky. Ale chodívaly se posvětit i ty menší. V podstatě je to největší křesťanský svátek,“ doplňuje Zvonařová.
Stejně jako na Velký pátek, i na velikonoční neděli mířili lidé k potokům a omývali se studenou vodou, aby byli v celém příštím roce zdraví.