Teroristé maratonce nezastrašili. Na trať v Bostonu vyrazilo víc lidí než loni

Loňský teroristický útok v cíli maratonu v Bostonu sportovce od účasti v závodu neodradil. Na trať se dnes vydalo zhruba 36 tisíc běžců a vozíčkářů. To je asi o devět tisíc více než loni a druhý nejvyšší počet účastníků ve 118leté historii závodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA, Boston. Elitní běžci na trati maratonu

USA, Boston. Elitní běžci na trati maratonu | Zdroj: Reuters

Ještě než profesionální i amatérští závodníci vyrazili na trať, drželi minutu ticha za ty, kteří při loňském útoku zemřeli nebo byli zranění.

„Všichni mluví o tom, že chtějí účastí v dnešním maratonu za A vyjádřit solidaritu, ale hlavně také vrátit bostonskému maratonu toho původního tradičního ducha, oslavu běhání, oslavu společného sledování, tady to opravdu působí dojmem takového až svátku, lidé jsou velice štědří, připravují třeba i svoje vlastní nápoje, přináší je sportovcům, takže je to opravdu taková komunitní událost,“ popsala z trati maratonu, který startoval 40 kilometrů od města, zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na trati bostonského maratonu byla i zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

I když u trati závodníkům fandily tisíce lidí, bylo znát, že se maraton koná ve stínu loňských útoků, kdy dvě bomby nastražené v cílové rovince zabily tři lidi a dalších téměř 300 zranily.

Tomu odpovídala i bezpečnostní opatření – policejní hlídky, pyrotechnici nebo ocelové zábrany. Platil také zákaz nosit ruksaky, a to pro diváky i pro sportovce, kteří si museli přinést věci v průhledných pytlích.

„Ale z druhé strany musím říct, že mě se to stále zdá ještě poměrně velmi otevřené a volné a sympaticky udělané pro lidi, aby se necítili nějak omezení,“ poznamenala zpravodajka ČRo.

Nejstarší městský maraton na světě vyhráli Američan Meb Keflezighi a Keňanka Rita Jeptoová. Ta navíc vylepšila traťový rekord.

Lenka Kabrhelová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme