Pardubičtí kriminalisté dopadli mladé žháře, kteří podpálili 23 kontejnerů

Začalo to ke konci března a od té doby nebyl týden, kdy by pardubičtí hasiči nevyjížděli k požáru plastového kontejneru. Popelnice hořely na dvou sídlištích – na Dubině a v Polabinách. Brzy bylo jasné, že to není náhoda. Žháře se podařilo dopadnout díky mravenčí práci policejních vyšetřovatelů. Obvinili čtyři mladé muže ve věku od 20 do 23 let, kteří se k činům přiznali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Neratovicích řádí žhář

V Neratovicích řádí žhář | Foto: Hasičský záchranný sbor ČR, Pavel Pavlas

„Zpráva od hasičů vylučovala samovolné vznícení,“ vysvětluje kriminalista Miloslav Karabec, proč se policisté začali domnívat, že hořící kontejnery nejsou náhoda.

„Následně, když se provádělo šetření, protože požárů bylo hodně, byla pozornost zaměřena na kontrolu osob, které se v okolí kontejnerů v době požárů pohybovaly. A vzhledem k tomu, že se tam některá jména opakovala, jsme se na tyto osoby zaměřili,“ doplňuje.

Při požárech postupně shořelo 23 velkoobjemových kontejnerů. „Občas se stane, že se někdo opije, neví, jak si s tím poradit, tak zapálí odpadkový koš nebo kontejner. Ale takto často se to neděje,“ říká Karabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ žhářů, kteří v Pardubicích zapalovali kontejnery, se zajímala reportérka Drahomíra Bačkorová

Pachatelé ale kromě zapalování kontejnerů mají na svědomí i další trestnou činnost.

„Zapálili jeden autobus, spáchali dvě loupeže, provedli vloupání do prodejny s jízdními koly v Pardubicích. Celková škoda je něco přes půl milionu korun. Většina škody je způsobena poškozením a zbytek je na odcizených věcech. Odcizená jízdní kola se podařilo zajistit,“ informuje policista.

Vyšetřovatelka Šárka Matysová čtyři mladé muže vyslýchala. Dozvěděla se tak i jejich motiv.

„Uvedli, že to dělali nejen proto, že chtěli získat peníze, ale především v případě kontejnerů to byl jistý způsob trávení volného času. Dokonce tam zaznělo, že to pro ně byla show. Smáli se tomu, když kontejner hořel, i při zásahu hasičů,“ vypráví.

„Byli to kamarádi, dva z nich byli studenti, dva nezaměstnaní. Sami uvedli, že když jim v hospodě při pití piva došly peníze, vymysleli si tento druh zábavy,“ dodává Matysová.

Jednání každého z obviněných museli kriminalisté posuzovat zvlášť a nakonec do vazební věznice putovali pouze dva z nich. Trestní stíhání dalších dvou žhářů bude probíhat na svobodě.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme