Jihoafričané volí nový parlament. Poprvé hlasuje i generace, která nezažila apartheid

Obyvatelé Jihoafrické republiky dnes hlasují v parlamentních volbách. Média v JAR je označují za svým způsobem přelomové. Poprvé se jich totiž zúčastní i lidé, kteří na vlastní kůži nezažili politiku rasové segregace. Apartheid v JAR definitivně padl po zvolení Nelsona Mandely prezidentem v roce 1994.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Jihoafrické republiky  volí nový parlament

Obyvatelé Jihoafrické republiky volí nový parlament | Zdroj: Reuters

Favoritem dnešních voleb je podle průzkumů Africký národní kongres. Ten dominuje jihoafrické politické scéně už od pádu apartheidu.

V minulých parlamentních volbách, které byly před pěti lety, vyhrál s 66 procenty hlasů. Pozorovatelé si nicméně myslí, že kvůli řadě sociálních problémů ve společnosti bude letos jeho podpora nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Parlamentní volby v JAR rozebral v Dopoledním radiožurnálu afrikanista a novinář Miroslav Honsů.

Výsledek voleb bude důležitý i pro jihoafrického prezidenta, kterého volí právě parlament.

Současnou hlavou státu je Jacob Zuma a pokud poměr sil v parlamentu zůstane stejný jako doteď, měl by v úřadu zůstat.

Podle některých komentátorů ovlivní parlamentní volby v JAR to, že se jich poprvé zúčastní generace, která nepamatuje apartheid. Afrikanista a novinář Miroslav Honsů si to ale nemyslí.

„Nepřikládal bych tomu takový význam. V celé mase 26 milionů registrovaných jihoafrických voličů se ta nová generace projeví jen málo. Je to spíš jen mediální záležitost, jihoafrický tisk se z toho snaží udělat velké téma,“ míní.

Korupce, nezaměstnanost a kriminalita

Hlavním tématem voleb v jihoafrické společnosti je podle něj vyrovnávání se s minulostí a sociální problémy. „Od reálného konce apartheidu uplynulo de facto už 23 let a generace bojovníků proti apartheidu se potýká s velkým sociálním napětím v zemi,“ připomíná.

„Chybí pracovní místa, ekonomika země je sice silná, ale nestačí zpracovat vysokou míru korupce, nedokáže si poradit s problémem nedostatku kvalifikovaných pracovníků a podobně. Sociální tlak je nejsilnější, co se momentálně odehrává,“ popisuje. V zemi je také vysoká míra kriminality.

bre, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme