Spojené státy kritizují Putina za návštěvu Krymu. Je to provokace, tvrdí USA

Washington odsoudil návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina na Krymu. Spojené státy cestu označily za provokativní. Šéf Kremlu si na poloostrově, který Rusko připojilo ke svému území, připomněl výročí konce druhé světové války. Na jihovýchodě Ukrajiny mezitím pokračují násilné střety. Nejméně dvě desítky lidí při nich zemřely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu

Bílý dům ve Washingtonu | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

„Cesta Vladimira Putina byla provokativní a zbytečná,“ prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová.

Zopakovala, že Spojené státy neuznávají ruskou anexi černomořského poloostrova a považují ho za součást Ukrajiny.

Washington Moskvu opakovaně vyzývá, aby použila svůj vliv a přiměla separatistické skupiny na východě Ukrajiny k uklidnění situace.

V Mariupolu na jihu Ukrajiny hoří radnice. Ve městě se střetla armáda s proruskými aktivisty

Číst článek

Spojené státy zároveň upozornily, že nepozorují žádné známky stažení ruských vojsk z ukrajinské hranice.

O situaci znovu po telefonu mluvili ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov, nové setkání ale podle mluvčí americké diplomacie neplánují.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme