Ruský prezident Putin varuje Evropu před omezením dodávek plynu přes Ukrajinu

Ruský prezident hrozí omezením dodávek plynu přes Ukrajinu. Moskva žádá uhrazení dluhu a varuje Evropskou unii, že od léta bude Ukrajině dodávat jen to, co Kyjev dopředu zaplatí. Vladimir Putin na možné komplikace upozornil dopisem, který poslal premiérům jednotlivých členských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin je deset let prezidentem Ruska

Vladimir Putin je deset let prezidentem Ruska | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: ČTK

V dopise, který má Český rozhlas k dispozici, si Putin stěžuje, že Rusko nedostalo od partnerů v Evropské unii žádné návrhy, jak stabilizovat platební morálku Ukrajiny, a zajistit tak dodávky plynu Ukrajině a jeho tranzit dál.

Ruský prezident poukázal na to, že Kyjev stále Gazpromu dluží 3,5 miliardy dolarů, a to přesto, že dostal od Mezinárodního měnového fondu půjčku přes tři miliardy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovaly Ozvěny Radiožurnálu s odborníkem na plynárenství Vratislavem Ludvíkem

„Za takových podmínek připravila ruská strana striktně v souladu se smlouvou účet na předplatné dodávek plynu na Ukrajinu. Od 1. června budeme dodávat plyn v množství předem zaplaceném ukrajinskou stranou,“ upozornil Putin v dopise.

Vyjádřil zároveň naději, že Evropská komise sehraje aktivnější roli při stabilizaci ukrajinské ekonomiky.

Exkluzivně: Putinův dopis Česku a dalším zemím EU

Číst článek

Mluvčí komisaře pro energetiku Sabine Bergerová potvrdila, že snahou Evropské komise je vyřešit situaci do konce května. Brusel má podle ní od Ruska i Ukrajiny záruky, že do té doby nedojde k přerušení dodávek.

České ministerstvo uklidňuje: Jsou i jiné plynovody

České ministerstvo průmyslu a obchodu uklidňuje, že i kdyby Rusko dodávky zastavilo, nedostatek plynu Česku nehrozí. Zásoby můžou být podle šéfa resortu Jana Mládka vedené jinými plynovody než přes Ukrajinu.

„Touto cestou my můžeme dostat veškerou potřebu ruského plynu, kterou Česká republika konzumuje. Pro nás to spíše znamená, že bychom měli být solidární s dalšími zeměmi Visegrádu a případně se pokusit o reverzní toky, to znamená zásobování plynem ze západu na východ především Slovenska a Maďarska,“ uvedl Mládek.

Mapa evropských plynovodů | Foto: ČTK

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme