Schapiro se přiblížil velvyslanectví v Praze. Česko je důležitým spojencem USA, řekl v Kongresu

Postoj České republiky k NATO, krize na Ukrajině i otázky energetické bezpečnosti – právě tato témata se probírala na půdě amerického Kongresu. V senátním Výboru pro zahraniční vztahy absolvoval slyšení Andrew Schapiro, který je nominovaný na post budoucího velvyslance v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký Kongres

Americký Kongres | Foto: J. David Ake | Zdroj: ČTK

Schapiro ve svém nominačním projevu označil Českou republiku za důležitého amerického spojence v centru Evropy. Se Spojenými státy Česko podle Schapira pojí hlavně otázky bezpečnosti, prosperity a také sdílených hodnot. To by i měly být centrální body, od kterých se bude odvíjet aktivita budoucího velvyslance, pokud ho senátoři ve funkci potvrdí.

Renomovaný právník, který má blízko k prezidentovi Baracku Obamovi, chce podle svých slov dále věnovat pozornost podpoře ekonomických a obchodních vztahů, ale i transparentnosti a vládě práva v byznysu. Jako jednu ze slabin České republiky jmenoval Schapiro vysokou korupci.

Očekává se, že Schapiro bude americkým velvyslancem v Česku jmenován během několika měsíců. Zdroje z Kongresu i diplomaté naznačují, že není považován za kontroverzní osobnost, a jmenování by se proto nemělo nijak protáhnout.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme