Lukašenkův režim kvůli hokejovému MS preventivně zatkl přes 30 opozičních aktivistů

Bělorusko chce udělat na hokejové fanoušky, kteří přijeli na mistrovství světa, ten nejlepší dojem. Režim prezidenta Lukašenka proto raději preventivně pozatýkal opoziční aktivisty, kteří by mohli zahraniční hosty upozornit na jinou tvář Běloruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko a Bělorusko si určitě rozumí v otázce dodržování lidských práv..JPG

Rusko a Bělorusko si určitě rozumí v otázce dodržování lidských práv..JPG | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Zahraniční hokejoví fanoušci jsou z turnaje a z Běloruska nadšení. Informace o tom, jak si režim hlídá své kritiky a jak je zatýká i během šampionátu, se k nim ale už nedostanou.

Rádi by jim to řekli v organizaci Viasna, která monitoruje lidská práva v Bělorusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Lukašenkův režim “postaral o bezproblémový“ průběh hokejového šampionátu v Minsku, zjišťoval zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Momentálně je za mřížemi a bylo odsouzeno 31 lidí, opozičních aktivistů," říká Tatjana Reviaka z organizace.

„Obvinili je z tradičních přestupků. Z výtržnictví anebo z neuposlechnutí příkazu policisty. Většina z nich dostala okamžitý maximální trest, pětadvacet dnů,“ dodává.

Jeden z letáků, který má upozornit na politické vězně v Bělorusku .JPG | Foto: Petr Vavrouška

„Izolují se preventivně lidé, kteří mohli pokazit pozitivní obraz turnaje. Mohli například roztáhnout nějaký transparent na stadionu. Nebo upozornit na politické vězně v Bělorusku," říká Reviaka. Sama v minulosti skončila za mřížemi za pouhé rozdávání letáků na ulici.

Jedním z vězňů svědomí je i Eduard Lobau, vůdce studentské organizace. V roce 2010 dostal čtyři roky za zbití náhodného chodce.

Byla to ale zřejmě provokace tajných služeb. Jeho matka nepočítala s tím, že by ho mohl prezident Lukašenko před turnajem omilostnit.

„Ne. To mě vůbec nenapadlo. Naopak jsem čekala, že zatknou bez příčin další mladé lidi, což se potvrdilo. Nečekala jsem, že syna propustí,“ přiznává.

Nejznámějším politickým vězněm je Ales Bjalacki, několikrát nominovaný i na Nobelovu cenu míru. Za jeho propuštění bojoval také Václav Havel. Za mřížemi bude ještě dva roky.

Během veřejných akcí v centru Minksu hlídají hlavní ulice tisíce policistů v civilu.JPG | Foto: Petr Vavrouška

„Chtěla bych, aby fanoušci a hokejisti neviděli jen krásy města a radovali se z turnaje. Chci, aby zároveň věděli, do jaké země přijeli. Že se tady trestají lidé za jiný názor,“ říká manželka Alese Bjalackého.

Přinejmenším hokejista Michal Vondrka to ale ví. „Vládne tady Lukašenko a lidi si tady toho moc netroufnou. Není to Severní Korea, ale určitě to není stát, kde si může každý dělat, co chce,“ přiznává.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme