Referendum na východě Ukrajiny provází místy boje. Podle Kyjeva padlo mnoho radikálů

Referendum proruských radikálů o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se dnes podle médií odvíjí převážně v poklidu a za poměrně velké účasti. Nicméně z několika oblastí jsou hlášeny ozbrojené střety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zájem o referendum v Doněcké oblasti je velký, tvoří se fronty před volebními místnostmi

Zájem o referendum v Doněcké oblasti je velký, tvoří se fronty před volebními místnostmi | Zdroj: ČTK

Podle mluvčího ukrajinského prezidenta v regionu pokračuje "protiteroristická operace", při níž bylo zlikvidováno mnoho separatistů, přesný počet ale neuvedl. Na některých místech je prý operace v závěrečné fázi.

Agentury informovaly, že v době zahájení referenda v 7 hodin ráno bylo slyšet prudkou střelbu provázenou výbuchy granátů na okraji Slavjanska. Podle RIA Novosti se bojovalo v oblasti jednoho ze závodů na okraji města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Referendum v Doněcku na východě Ukrajiny sleduje i zvláštní zpravodaj ČRo Alexander Tolčinský

Agentura AFP napsala, že se střílí "na frontové linii" u obce Andrijivka, která leží na jih od Slavjanska. Podle AP se bojovalo kolem městské televizní věže a podle ministerstva obrany tam byl zraněn jeden voják.

Přestřelky s explozemi u Andrijivky začaly v sobotu večer a pokračovaly přes noc. Mluvčí separatistů podle agentury RIA Novosti bez bližších podrobností sdělila, že jsou tam oběti.

Slavjansk se zhruba 110.000 obyvatel, který kontrolují separatisté, drží ukrajinské vládní síly již přes týden v obklíčení. Mluvčí úřadu prezidenta Serhij Pašinskyj na dopolední tiskové konferenci potvrdil, že mimo jiné i ve Slavjansku dnes pokračuje "protiteroristická operace", tedy vojenské tažení proti ozbrojeným separatistům.

"Ve finální fázi je protiteroristická operace v oblasti měst Krasnyj Liman, Slavjansk a Kramatorsk," řekl Pašinskyj. Dodal, že během operace bylo zlikvidováno "mnoho separatistů", ale žádná konkrétní čísla nesdělil.

O ozbrojených incidentech ve městě Krasnyj Liman informoval už předtím podle agentury ITAR-TASS vůdce separatistů v Doněcku Denis Pušilin. Řekl, že kvůli tomu nemají informace z místních volebních středisek.

K referendu o budoucnosti Luhanské oblasti se dostavili i lidé v obci Ternovoje nedaleko Luhansku | Foto: Reuters

Problémy mají prý organizátoři referenda i v Luhanské oblasti. Tamní mluvčí Vasilij Nikitin ruské agentuře řekl, že mimo jiné v jednom volebním obvodě ozbrojení lidé z "nějaké národní gardy" zastrašují voliče.

Referendum o nezávislosti Doněcké a Luhanské oblasti prý provází obrovská účast

Číst článek

Boje mezi ukrajinskými jednotkami a jednotkami separatistů, které si v minulých dnech vyžádaly několik desítek životů, ovlivňují podle zvláštního zpravodaje ČRo v Doněcku i samotné referendum.

„Samozřejmě to zvyšuje napětí mezi obyvatelstvem, zvyšuje to i strach těch, kteří se obávají ‚vlády banderovců‘, čili ukrajinských nacionalistů. Ono to tak není, ale pokud lidé sledují (ruské) sdělovací prostředky a žijí ve městě, tak se jim to tak jevit může. Proto je možná ta účast na hlasování vyšší, než se mohlo zpočátku předpokládat,“ poznamenal zpravodaj ČRo.

V centru Doněcku probíhá hlasování zdánlivě klidně, na okraji města je tomu ale jinak. Je tam cítit vojenská přítomnost ukrajinských jednotek a dochází ke střetům s oddíly separatistů.

Vizitky východoukrajinských oblastí před referendem | Foto: ČTK

Alexander Tolčinský, ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme