Východoukrajinští horníci se bojí o svou budoucnost. Šachtám hrozí zavření

Separatisté údajně zabili u ukrajinského Kramatorsku sedm vojáků a sedm dalších zranili. Podle agentury Reuters to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Zástupci separatistů z Doněcké a Luhanské oblasti mezitím jednají o vytvoření společného státu s pracovním názvem Novorusko. Na pozadí těchto událostí roste napětí mezi tamními horníky. Ti se obávají ekonomických důsledků jiné z variant dalšího vývoje - sloučení s Ruskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják kontroluje silnici u Slavjansku

Ukrajinský voják kontroluje silnici u Slavjansku | Zdroj: Reuters

„Některým šachtám hrozí zavření. Ale to vše je následkem tlaku všech možných pseudobanditských vlád,“ vyjádřil se k nejnovějšímu vývoji asi čtyřicetiletý horník z jednoho z dolů nedaleko Doněcka.

O místní těžební průmysl se opíral i svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a s ním úzce spojený oligarcha Rinat Achmetov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji mluvil přímo z Ukrajiny zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský

Ten vlastní i značnou část dolů v ruské polovině doněcké pánve, které ale po léta krachují kvůli ukončení dotování uhelného průmyslu moskevskou vládou.

Podobného scénáře se obávají i horníci z oblastí ovládaných separatisty. Ti se snažili marně angažovat horníky pro svou věc.

Ukrajinští separatisté začali jednat o společném vytvoření státu Novorusko

Číst článek

Společný jazyk ale nenacházejí ani se současnou vládou v Kyjevě. Horničtí předáci, kteří nepřímo zastupují miliony lidí, varují: pokud by příští státní uspořádání mělo jakkoli ohrozit naši existenci, vzbouříme se.

Mezitím ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu prohlásil, že Ruská federace jeho zemi při anexi poloostrova Krym "ukradla" přes dvě miliardy kubických metrů plynu, vrty na pevnině i na moři a celé ropné společnosti.

Julija Tymošenková, vůdkyně vládní strany Vlast, která se uchází o prezidentský úřad, navrhla kulatý stů. Podle jejích představ by se mělo jednat v Doněcku za účasti zástupců vlády i povstalců.

Zatím se však obdobné snahy jeví pozorovatelům jako nereálné.

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK

Alexander Tolčinský, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme