Sobotka je premiérem sto dnů. Veřejnost ho zatím hodnotí smířlivě

Bohuslavu Sobotkovi končí pomyslná doba hájení. V pozici premiéra je přesně sto dní. Působení v čele země si zatím pochvaluje. Třeba i proto, že jako jeden z hlavních cílů si vytkl, aby lidé získali zpět důvěru v politiku. A to se mu i přes první koaliční spory daří. Alespoň to vyplývá z výsledků dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Kabinetu Sobotky podle něj věří 42 procent lidí. To je skoro třikrát více, než jaké důvěře se před rokem těšila Nečasova vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Bohuslav Sobotka

Tisková konference, Úřad vlády, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Působení Bohuslava Sobotky v čele Česka hodnotí veřejnost zatím smířlivě. Dnes je to přesně sto dní, co šéf ČSSD povýšil do funkce premiéra.

On sám si zatím vládnutí chválí. Kabinet podle něj dodržuje svůj program. S nadsázkou si tak Sobotka postěžoval jen na přemíru protokolárních akcí. Prý ho odvádí od podstatnějších témat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o dosavadním vládnutí premiéra Bohuslava Sobotky připravila Lenka Jansová

„Za tři minulé měsíce do České republiky přijel generální tajemník OSN, NATO a OECD. To přirozeně vyžaduje určitý čas, který třeba nemůžu věnovat věcem, které by mne zajímaly mnohem více, a to je například otázka získávání nových investorů do České republiky, vytváření pracovních míst nebo třeba změn v aktivní politice zaměstnanosti,“ vyjmenovává.

Odsouvání zmíněných priorit se na přízni veřejnosti zatím negativně neprojevilo. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka může být premiér Sobotka s tím, jak je vnímaný, naopak spokojen.

Hned po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny ustál Bohuslav Sobotka vnitrostranickou krizi. Na utajované schůzce se několik vrcholných politiků ČSSD, včetně jihomoravského hejtmana Michala Haška, sešlo s prezidentem. Předsednictvo pak vyzvalo Sobotku k rezignaci. Ten to označil jako pokus o puč a zůstal lídrem strany.

„Především z toho důvodu, že jeho vládě důvěřují logicky především stoupenci vládně-koaličních stran, to znamená sociální demokraté, ti, kteří volili hnutí ANO a také ti, kteří volili KDU-ČSL. Naopak – a to také bývá logické – málo Sobotkově vládě věří opozice, tedy občanští demokraté, TOP 09 a - což je pro někoho možná trochu překvapení - také voliči KSČM,“ vysvětluje.

Martin Buchtík z Centra pro výzkum veřejného mínění ale varuje, že se teprve uvidí, jestli si Sobotkova vláda 42procentní důvěru udrží.

„V tomto ohledu je situace zhruba stejná jako v případě vlády Petra Nečase, která měla na začátku svého vládnoucího období důvěru shodou okolností také 42 procent a na konci 13,“ poznamenává.

Třeba jihomoravský hejtman z ČSSD Michal Hašek naznačil, že by Bohuslav Sobotka měl být razantnější v prosazování programu sociální demokracie.

„Třeba ve věci veřejných financí, které teď jako první vicepremiér a ministr financí hlídá Andrej Babiš. Je třeba s ním trpělivě jednat o podobě státního rozpočtu na příští rok,“ myslí si.

První šanci bude mít premiér hned v pondělí. To vláda jedná o výdajových rámcích na roky 2015 až 2017.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme