Při řádění tornád ve Spojených státech zahynulo nejméně 17 lidí

Nejméně 17 lidí zemřelo při řádění tornád ve Spojených státech. Nejvíc zasaženy byly státy Arkansas a Oklahoma. Silný vítr napáchal také značné materiální škody. Desetitisíce lidí zůstaly bez elektrického proudu. V postižených oblastech zasahuje Národní garda. Tornáda doprovázejí rozsáhlý bouřkový systém, který se přehnal přes několik amerických států v centrální a jižní části země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsáhlý bouřkový systém přinesl tornáda do několika států USA. Arkansas, 26. 4. 2014

Rozsáhlý bouřkový systém přinesl tornáda do několika států USA. Arkansas, 26. 4. 2014 | Zdroj: Reuters

Ve dvou okresech severně od města Little Rock ve státě Arkansas tornádo usmrtilo 11 lidí. Jedna osoba přišla o život při tornádu, které bylo součástí téhož systému, v Oklahomě.

Na severu tohoto státu v Quapaw, kde žije 900 lidí, způsobilo tornádo obrovské škody. "Vypadá to, že polovina města je velmi poškozená, stejně tak i hasičská základna," uvedl Joe Dan Morgan z místního úřadu pro mimořádné situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tornádech mluvil na Radiožurnálu meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu

Šest lidí je se zraněními v nemocnici, potvrdila mluvčí zdravotnického zařízení Kristie Wallaceová. Desítky tisíc obyvatel se rovněž ocitly bez elektrického proudu.

V Arkansasu záchranáři a dobrovolníci obcházeli jednotlivé domy a vyhledávali postižené. Vichr byl tak silný, že na dálnici u Little Rocku převracel automobily, nákladní vozy i automobily s návěsy o 18 kolech.

Úmrtí hlásí z arkansaských okresů Faulkner a Pulaski severně od Little Rocku. "Zatáhlo se do naprosté tmy. Běžel jsem každému v domě dát na hlavu polštář a pak se rozpoutalo peklo. Dům mých rodičů je zcela zničen," řekl Mark Ausbrooks, který byl v době bouře právě u rodičů.

Nebezpečný živel udeřil i ve státech Nebraska, Iowa, Missouri a Kansas. Na mnoha místech leží na zemi strhané elektrické vedení a také stromy, takže je obtížné i nebezpečné se v terénu za tmy pohybovat.

Následky řadí tornáda ve městě Mayflower (Arkansas, USA). | Foto: Reuters

Širokému pásu podél řeky Mississippi, který se táhne několika americkými státy, se říká tornádová dráha. Podle Pavla Borovičky tkví příčina častého výskytu tornád v uspořádání severoamerického kontinentu.

„Horská pásma jsou na rozdíl od Evropy orientována od severu k jihu. Studený vzduch, který proudí od severu, se může velmi snadno střetávat s teplým vzduchem, který proudí z Mexického zálivu. Vzniká velice výrazný teplotní kontrast mezi severem a jihem,“ vysvětluje meteorolog.

Tornádo je rychle rotující vír, který se aspoň jednou dotkne povrchu země. Rychlost větru se v něm pohybuje od 180 do 360 kilometrů za hodinu, ale může být i vyšší. Velikost tornád se pohybuje v průměru mezi 100 až 600 metry. Může trvat od desítek sekund po několik hodin a jeho síla zvedne i několikatunové předměty.

„Vzduch, který proudí z Mexického zálivu, je navíc velmi vlhký, a celý vliv teplotního rozhraní může být ještě umocněn tím, že z Coloradské plošiny se sem může dostávat velice suchý vzduch,“ doplňuje.

Právě veliký kontrast nejen v teplotě, ale i ve vlhkosti, pak produkuje bouřlivé počasí na severoamerickém kontinentu. Předpovědět vznik tornád a včas před nimi varovat je přitom velmi složité.

„Tornádo je vždy spojeno s bouřkovým oblakem a už samotnou bouřku je vždy velmi obtížné předpovědět dopředu. Dá se relativně dobře odhadnout, která oblast má vyšší potenciál pro tvorbu silných bouřek, ale lokalizace konkrétního místa a času, kde tornádo udeří, je problém,“ dodává Borovička.

Tornáda v amerických státech Oklahoma a Arkansas | Foto: Český rozhlas

ČTK, Pavel Polák, Tea Turková, Kateřina Prachařová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme