Rakouský řidič vjel na D1 do protisměru a zavinil nehodu, kterou nepřežili tři lidé

Tragické následky měla noční jízda v protisměru na dálnici D1. Rakouský řidič se na 181. kilometru srazil se slovenským plně obsazeným autem. Zemřeli tři lidé včetně řidiče, který nehodu způsobil, další tři jsou zraněni. Proč řidič do protisměru najel, teď šetří policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srážka dvou osobních vozidel na 181. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno si vyžádala tři lidské životy

Srážka dvou osobních vozidel na 181. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno si vyžádala tři lidské životy | Zdroj: ČTK

Co se na dálnici D1 stalo, je už teď jasné díky mýtným branám. Ty totiž byly už před několika lety osazeny softwarem, který umí detekovat vozidlo v protisměru. A jak Českému rozhlasu potvrdil Ctirad Weismann z Národního dopravního informačního centra, v tomto případě zafungoval stoprocentně.

„Mýtná brána odhalila vozidlo jedoucí v protisměru, oddetekovala ho, operátorům se tady rozezněl signál. A on ten systém automaticky, neprodleně pošle text na informační portál na 177. kilometru (ve 21.58 hodin) a na 163. kilometru.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o tragické nehodě na dálnici D1 zjišťovala redaktorka Eva Kézrová

„Nicméně mezi 177. kilometrem a místem nehody jsou čtyři kilometry, takže některá vozidla se o události nemohla v žádném případě dozvědět,“ řekl Weismann.

A právě toto prodlení se stalo osudné posádce slovenského Oplu, kde čelní střet nepřežily dvě ženy. Od detekce vozidla v protisměru trvalo pouhé tři minuty, než došlo k fatální srážce. Je zkrátka jasné, že auta jsou daleko rychlejší než jakékoliv informační systémy včetně Zelené vlny Radiožurnálu, která o události také informovala, ale pro tuto posádku už bylo pozdě.

Data z mýtných bran také jednoznačně potvrzují, že rakouský řidič musel do protisměru najet na exitu Kývalka, protože dříve ho mýtné brány nezaznamenaly. Jde o jeden z exitů, které nejsou zrovna jednoduché, a řidiči si na něm musí dávat hodně velký pozor, aby se nespletli.

Policisté připouštějí, že právě záludnost tohoto sjezdu mohla hrát roli v tom, proč rakouský řidič najel do protisměru.

„Samozřejmě, my to teďka všechno prověřujeme. Řidič vozidla, které vjelo do protisměru, byl cizím státním příslušníkem. Takže, samozřejmě, i to je dalším předmětem šetření kriminalistů,“ potvrzuje Petra Vedrová z jihomoravské policie.


Zvětšit mapu

182. kilometr dálnice D1, exit Kývalka.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme