Znásilnění manželky není trestný čin, rozhodl indický soud. Jindy ale za něj hrozí i trest smrti

Podle rozsudku nemůže v Indii manžel dostat za znásilnění své ženy trest, protože zákony, které to postihují, neplatí uvnitř manželského svazku. Při brutálním znásilnění cizí ženy přitom hrozí pachatelům doživotí až trest smrti. Indie tresty zpřísnila po několika brutálních znásilněních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Truchlící Indie. Banner s nápisem: Pověste násilníka

Truchlící Indie. Banner s nápisem: Pověste násilníka | Foto: Rajesh Kumar Singh | Zdroj: ČTK

Organizace podporující práva žen v Indii poukazují na to, že jde o selhání soudního systému, který by měl také bránit většinu indických žen, které jsou vdané. Ani ty by podle nich neměly být vystavené sexuálnímu násilí, byť v rodině.

Rozsudek ukazuje to, nakolik jsou v Indii zakořeněné stereotypy. „I soudce, tedy vzdělaný člověk, může vynést nakonec rozsudek, který práva žen popírá,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v Kalkatě Jaromír Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozsudku indického soudu informoval zpravodaj Českého rozhlasu v Kalkatě Jaromír Marek

Zatím jde ale jen o prvoinstanční rozhodnutí, je proti němu možné se odvolat.

Po sérii znásilnění z minulých let se téma násilí na ženách dostalo v Indii do popředí a parlament přijal mnohá opatření na ochranu žen.

Za mimořádně brutální znásilnění v zemi hrozí automaticky doživotí nebo dokonce trest smrti. Stávají se i extrémní případy, kdy ženy žalují své bývalé milence za znásilnění. Existuje pro to termín „znásilnění pod příslibem manželství“.

Předloni v prosinci znásilnila šestice mužů v autobuse mladou Indku, která na následky zranění zemřela. Čtyři pachatelé byli vloni v září odsouzeni k smrti, jeden spáchal ve vězení sebevraždu.

Indie truchlí za brutálně usmrcenou indickou studentku. Školačka s plakátem: Zločinci by měli být potrestáni | Foto: ČTK/AP, Ajit Solanki

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme