Muž zneužíval nezletilé dívky. Na internetu je lákal k pornu co jejich vrstevnice

Brněnští kriminalisté zadrželi devětadvacetiletého muže, kterého podezřívají, že na sociálních sítích kontaktoval nejméně dvě stě dívek z jižní Moravy ve věku 11 až 16 let a s víc než deseti z nich měl pohlavní styk. Od února je muž ve vazbě a hrozí mu až osm let vězení. K jeho odhalení přispěla jedna z dívek, která o podivném známém z internetu řekla svým rodičům.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Fotobanka stock.xchng

Muž lákal dívky na vysoký výdělek z poněkud netradiční brigády.

„Pod dívčím jménem vystupoval jako 14letá slečna a nabízel jim natáčení pornofilmu za velice výnosných podmínek. A pokud jako dívka s nimi kontakt navázal, tak dokázal potom vystupovat naopak jako zhruba 20letý mladík. A samozřejmě než nějakého pracanta si přijmete, tak ho vyzkoušíte – aspoň on to takhle říkal. A dívky byly – některé z lásky k němu, protože je to opravdu docela pohledný mladík, některé ve snaze získat ty peníze – ochotny k tomu pohlavnímu styku svolit,“ popsala vyšetřovatelka Michaela Kučerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O muži, který pod falešnou identitou sváděl po internetu nezletilé dívky, i o tom, jak děti před podobným chováním chránit, natáčela redaktorka Vlasta Gajdošíková

Pachatel prý nikdy nepoužil násilí. Ve chvíli, kdy ho dívky odmítly, na ně dál nenaléhal. Všechno dělaly dobrovolně.

Podle Michaely Kučerové šlo o dívky z běžných rodin, které neměly žádné výchovné problémy. Až do chvíle, kdy za nimi přišla policie, je všichni považovali za běžné teenagery.

Kučerová upozornila, že dítě si často neuvědomuje riziko, které mu hrozí. „Když se dítě zajímá o internet, nikdy neví, jestli ten, s kým komunikuje, je opravdu chlapec, nebo dívka, jestli je mu dvacet, nebo šedesát, má jenom napsaná slova a nějaké obrázky, o kterých neví, jestli jsou, nebo nejsou skutečností,“ řekla.

Na to poukázala i Marta Holcmanová ze sdružení Modrá linka, které se zabývá poradenstvím pro děti i rodiče.

„Někdy mají děti pocit, že všechno, co je na internetu, co zažívají, je jenom jako. Pěstují si tam nějaká zvířátka na farmách a tak dál, mají zkušenosti z her, a tak mohou mít pocit, že i ten chat je jenom jako a to reálné nebezpečí prostě neodhadnou,“ podotkla Holcmanová.

Další problém je, že se děti o kontaktu s pedofilem nesvěří. „Třeba je to zpočátku ani nenapadne, a když jde do tuhého, tak jsou ve vleku toho, co spustily a pak už se bojí. Jsou tam pocity viny, pocity studu, do čeho se to vlastně dostaly,“ vysvětlila Holcmanová.

Zatím odhalené oběti tohoto pachatele tak podle policistů tvoří jen špičku ledovce.

Předcházet podobným útokům přes internet alespoň do jisté míry lze. „My varujeme naše klienty před tím, aby vůbec kdy někam někomu dávali nějaké své osobní údaje, případně někomu posílali fotky, protože to, co se na internet dá, to už to dítě nikdy nestáhne,“ řekla Holcmanová.

Pro rodiče pak platí, že by s dětmi měli budovat pevný vztah. Jen tak se jim totiž děti budou svěřovat.

Vlasta Gajdošíková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme