Budoucnost fotbalu je práce s mládeží, vznikají proto i česko-německé projekty

Německý fotbal patří už dlouhá léta k nejlepším na světě. Zásluhu na tom má precizní práce s fotbalovými talenty už od raného dětství. České kluby se proto snaží od svých německých protějšků leccos okoukat, dokonce existují i společné projekty práce s mládeží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj malých kladenských fotbalistů se Staakenem Berlín

Souboj malých kladenských fotbalistů se Staakenem Berlín | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

Na dvou hřištích fotbalového areálu ve Františkových lázních se prohání desetiletí fotbalisté s obrovským zápalem pro hru. Týmy ze Slovenska, České republiky a Německa sem pozvali organizátoři z Česko-německé fotbalové školy. Ta už funguje 11 let a za tu dobu se neuvěřitelně rozrostla.

„Na začátku jsme měli děti z Chebska a z regionu Hoff, dnes se už připojují mužstva z celé Evropy. Mezinárodní fotbalové porozumění a srovnání je právě u mládeže hodně oblíbené. Jsme rádi, že se tomu můžeme věnovat,“ těší zakladatele Česko- německé fotbalové školy Geralda Prella.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turnaj Česko-německé fotbalové školy navštívil reportér ČRo Petr Kadeřábek

Na precizně střiženém trávníku malí fotbalisté měří síly s týmy z ostatních zemí. Letmým pohledem lze jen těžko rozeznat, který tým je na tom fotbalově lépe, která z fotbalových škol je lepší. Zda ta česká, slovenská nebo německá. Jasno nemá ani Gerald Prell.

„Těžko říct. Když vidím top skupinu, která hraje o finále, tedy Sparta, Slovan Bratislava, Jahn Regensburg a SK Kladno, tak se ukazuje, že v každé zemi je možné, aby byly dobré kluby s dobrými trenéry. U klubu, jako je SK Kladno, jde vidět, že vše je možné. I v naší škole jsme měli děti z vesnic, co dnes mají smlouvy v Bundeslize “ vysvětluje Gerald Prell.

Kluci z Kladna nakonec skončili nejlépe z českých týmů, ale na turnajový triumf to nestačí. V konkurenci 19 týmů se umístili třetí za druhým Slovanem Bratislava a vítězným Řeznem. Přitom právě německý celek se na první pohled nezdál herně nejlepší.

„Jsou to buldoci, kteří si jdou pro balon. U německých týmů jsem neviděl, aby individualita byla taková, jako je v Čechách. Čeští kluci jsou silní na balonu, umějí udělat kličku. Němci ne, ti to řeší odkopem z první. Proto si možná ve velkém fotbale stahují ty kreativní hráče, kteří umějí rozdat nahrávku a usměrnit hru,“ říká Dušan Korselt z fotbalové akademie Petra Voříška z Děčína.

Klíčem k úspěchu je vedení míče

„Je třeba naučit mladé hráče ovládat balon, aby bylo vidět, že umí udělat kličku doleva, doprava, ronaldovku, zidanovku, prostě cokoliv. Je důležité, aby fotbal děti bavil, aby na trénink přišly s úsměvem a aby odcházely s úsměvem,“ poodhaluje Petr Voříšek, co je v českých klubech hlavní tréninkovou náplní desetiletých fotbalistů.

Ve Františkových lázních bylo úsměvů na tvářích malých fotbalistů opravdu hodně. Jde jen o to, aby jim vydržely co nejdéle.

Petr Kadeřábek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme