Severoirského politika Gerryho Adamse musí buď obvinit, nebo propustit

Severoirská policie dnes musí obvinit, nebo propustit zadrženého politika Gerryho Adamse. V 9 hodin večer totiž uplyne doba, po kterou ho úřady mohou držet ve vyšetřovací vazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předák Sinn Féin Gerry Adams  je ve vyšetrovací vazbě

Předák Sinn Féin Gerry Adams je ve vyšetrovací vazbě | Zdroj: Reuters

„Podle mě je to nepovedený pokus zopakovat krok z roku 1978, kdy Gerryho Adamse neúspěšně obvinili z členství v Irské republikánské armádě," řekl ředák strany Sinn Féin a severoirský vicepremiér Martin McGuinness.

Podle něj policie Adamse zadržela hlavně kvůli blížícím se volbám. Podíl na vraždě Jean McConvilleové popírá i sám Adams, který se na policii sám přihlásil, aby se očistil. Rodina zavražděné jeho zadržení naopak přivítala.

Soudce Adamsovi vazbu prodloužil na žádost vyšetřovatelů, kteří pak Adamse vyslýchali až 17 hodin denně. „Žádná policie kdekoli na světě není imunní vůči kritice, jestliže volí zaujatý postup tak, jako v případě zadržení Gerryho Adamse," zopakoval nově své výhrady McGuinness.

První ministr severoirské vlády Peter Robinson tak obvinil stranu Sinn Féin z vydírání ulsterské policie. Martin McGuinness se totiž nechal slyšet, že se podle vyústění Adamsova zadržení ukáže, zda Sinn Féin bude i nadále severoirské policejní síly podporovat v jejich práci.

V případě, že předsedu Sinn Féin formálně obviní, čeká Gerryho Adamse v nejbližších hodinách zvláštní soudní slyšení.

Lídra republikánské strany Sinn Féin policie zatkla ve středu. Údajně proto, že je spojený s únosem a vraždou ženy, kterou před čtyřiceti lety zabili členové Irské republikánské armády. Adams i jeho strana tvrdí, že kauza má politické pozadí.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme