Trénink dětí musí být zábava, shodují se olympijské medailistky

Základem práce trenérů, kteří připravují nejmenší děti, je neodradit svěřence a sport jim nezošklivit. Jako důkaz, že to jde, a možná i malý návod, mohou sloužit tři medailistky z olympijských her v Soči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová dojela ve vytrvalostím závodě v Soči na čtvrtém místě

Gabriela Soukalová dojela ve vytrvalostím závodě v Soči na čtvrtém místě | Zdroj: ČTK

„Zábava je hrozně důležitá. Hlavně v raném věku, kdy se člověk rozhoduje, co bude dělat,“ uvědomuje si trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková.

Přitom si pochvalovala i své basketbalové začátky s Janou Mittenmaerovou. Neutekla od ní naštvaná, ale Petr Novák ji k rychlobruslení přitáhl.

Také snowboardistka Eva Samková začínala u jiného sportu, na běžkách. „Nikdo mě nepřetrénoval. Bylo to zábavné a měli jsme super partu, takže jsem se vždy těšila. Pan Suk je kontroverzní trenér a možná ho někdo neměl rád. Byl drsnější, ale právě to mě bavilo,“ vzpomíná olympijská vítězka.

Přehrát

00:00 / 00:00

S olympijskými medailistkami se o jejich tréninku bavil Tomáš Kohout

„Byli jsme celá sportovní třída a bylo to jen dobře. Nemusela jsem být pořád na tréninku. Podle mě je důležité, že když je člověk malý, má čas si třeba hrát,“ ví česká snowboardcrossařka.

Gabriela Soukalová, třetí olympijská medailistka, vše posouvá ještě o úroveň výš. „Už to, jak se člověkem zachází odmalička, rozhoduje. Buď si to zamiluje, nebo ne. Jsou tam jen dvě cesty,“ tvrdí biatlonistka.

Místo Soukalové běhal pes

Právě ji připravovali jako první trenéři její rodiče. Evidentně to byla výhoda, ale jak máma Gabriela, tak otec Karel Soukal podle svědků někdy trpěli. Gabriela Soukalová mladší sice vyvrací informace, že by rodiče bila hůlkami, ale k jiným extempore se přiznává:

„Schovávala jsem se za stromy. Když jsem byla v páté třídě a měla jsem jít běhat, oholili jsme psa a dali jsme mu sporttester, aby to vypadalo, že běháme,“ vzpomíná majitelka dvou stříbrných olympijských medailí.

Není je vidět, ale zato dost slyšet. Trenéři atletické mládeže se musí naučit i šidit

Číst článek

Jednadvacetiletá Eva Samková je teprve na začátku své kariéry, proto nepřemýšlí, zda se stane trenérkou. „Nějak se to vyvrbí samo tím, co budu dělat a jak se budu rozhodovat. Nechávám, aby se to samo uspořádalo, neodhaduje svou případnou budoucnost Eva Samková.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme