Na západní Ukrajině sílí hysterie. Mluví se i o přípravě třetí světové války

Na Ukrajině roste obava z případného útoku ruské armády. Úřadující premiér Arsenij Jaceňuk dokonce prohlásil, že Kreml se chystá vyvolat třetí světovou válku. Ukrajinští nacionalisté ze západu země vyzývají vládu k vyzbrojení civilistů, aby bylo možné vést v případě ruského útoku partyzánskou válku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barikády ve východoukrajinském Slavjansku

Barikády ve východoukrajinském Slavjansku | Foto: Alexander Zemlianichenko | Zdroj: ČTK

„Situace vypjatá je. Ta prohlášení jsou opravdu ostrá. Za poslední dny, co jsem tady, jsou asi nejostřejší,“ přibližuje atmosféru v zemi zvláštní zpravodaj v Doněcku Alexandr Tolčinský.

V zemi rostou obavy hlavně proto, že včera se nepovedla operace proti proruským separatistům ve městě Slavjansk. Ukrajinským jednotkám se nepodařilo dostat do centra města. Operace sice i nadále oficiálně pokračuje, ale došlo ke změně její formy na blokádu, aby nedošlo k otevřeným bojům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru na Ukrajině hodnotí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský

Ukazuje to na určitou nepřipravenost ukrajinských úřadů a ozbrojených sil na podobné situace. „Ukrajinu dostává do pozice určité bezmocnosti,“ hodnotí Alexandr Tolčinský.

Zároveň došlo i k několika dalším incidentům. První se odehrál v Kramatorsku, městě, které je v držení proruských separatistů. Zde explodoval na letišti krátce po startu vrtulník, jenž měl převážet výzbroj.

Američané by měli využít svůj vliv na Kyjev, vzkazuje Rusko a dál hrozí útokem

Číst článek

Ke druhému pak došlo u přístavu Oděsa v proruské oblasti. Ukrajinští obyvatelé města se ve strachu z případné invaze ruských vojsk pokoušeli vyhloubit zákop na přístupové cestě k městu a vybudovat tam opevnění. Z projíždějícího automobilu zde kdosi vyhodil ruční granát a zranil sedm lidí, kteří museli být převezeni k ošetření do nemocnice.

Prezident Miloš Zeman nabídl Rusku a Ukrajině českou pomoc při vyjednáváních

Číst článek

Obyvatelé na východě Ukrajiny, které jsou pod kontrolou separatistů, jsou konformní se stanovisky Moskvy.

Na západě země pomalu dochází k hysterii. Vznikla zde ozbrojená skupina s názvem Donbas, která je podporovaná vládou, a její vůdce Dmitru Jaroš, ukrajinský ultranacionalista, vyzval ukrajinskou vládu k vyzbrojení civilního obyvatelstva pro partyzánský boj proti případné ruské invazi.

Alexander Tolčinský, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme