Hvězdou festivalu Dvořákova Olomouc bude lotyšský violoncellista Maisky

V Olomouci začíná 13. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Letos na něm zahraje slavný lotyšský violoncellista Mischa Maisky. Součástí festivalu budou klasické a netradiční koncerty, seminář nebo filmová projekce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravská filharmonie Olomouc

Moravská filharmonie Olomouc | Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Olomouc a Dvořák je spojení, které si lidé začátkem května připomenou díky festivalu Dvořákova Olomouc. Úvodní koncert, který si návštěvníci mohou poslechnout v chrámu svatého Mořice, začíná dnes v 19 hodin.

„Je věnován staroslověnskému duchovnímu textu, ze kterého vychází Glagolská mše. Když se řekne Glagolská mše, tak si všichni představí slavnou Janáčkovu Glagolskou mši, ale napsal ji ještě jeden významný český skladatel Josef Bohuslav Foerster. Dalo by se říci: Glagolská mše dvakrát jinak, “ přibližuje ředitel Moravské filharmonie, která festival pořádá, Vladislav Kvapil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co letos nabídne program festivalu Dvořákova Olomouc, zjišťovala Radka Kvasničková

Nejslavnějším interpretem, který letos na festivalu vystoupí je lotyšský violoncellista Mischa Maisky.

„Vrací se po osmi letech, aby olomouckému publiku předvedl Dvořákův violoncellový koncert a Brahmsův Dvojkoncert společně s vynikající korejskou houslistkou Jeongah Kim,“ říká Kvapil.

Netypické spojení vážné hudby a loutek nabídne festival v úterý. Koncert se koná na Klášterním Hradisku.

„Představí se vynikající komorní soubor z Prahy Collegium Marianum jako doprovodný orchestr loutkové opery, která se jmenuje Calisto. S tímto souborem bude spolupracovat nezávislé loutkové divadlo Buchty a Loutky,“ dodává Vladislav Kvapil.

Chybět letos nebude ani tradiční a oblíbená groteska za doprovodu filharmoniků. Diváci se na ni mohou vydat do kina Metropol.

„Groteska s Haroldem Lloydem má lechtivý název On svádí děvčata. Věřím, že představení se opět setká s velkým zájmem publika. Krásná atmosféra je i v tom, že se děti smějí jindy než dospělí,“ popisuje ředitel Moravské filharmonie.

Na Dvořákově Olomouci zahraje i Jiří Stivín a promítat se bude film o Emě Destinové. V komponovaném pořadu bude hudba prokládána ukázkami z korespondence Zdeňka Fibicha.

Festival vyvrcholí 25. května, kdy Moravská filharmonie vystoupí společně s kapelou Čechomor ve Sportovní hale Univerzity Palackého.

Radka Kvasničková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme