Džihádisté, kteří bojují v Sýrii, pocházejí často z Francie. Vláda chce proti nim zakročit

Francie vyhostila Alžířana, který organizoval cesty džihádistů do Sýrie. Muž měl ve Francii povolení k pobytu a sám se zúčastnil bojů v Afghánistánu a samotné Sýrii. Ministerstvo vnitra zpřísnilo boj proti džihádistům na francouzském území, protože se obává jejich návratu ze Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští radikální džihádisté

Palestinští radikální džihádisté | Zdroj: Reuters

Sala Bouhabila má alžírské občanství, ale dlouhá léta žil ve Francii v oblasti Albertville.

Patří k radikálním islamistům a v posledních letech organizoval jejich cesty do Sýrie, kde se tyto skupinky připojily k dalším džihádistům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze francouzské vlády zabránit rekrutování mladých muslimů mezi radikály mluvil zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Ministerstvo vnitra zpřísnilo v posledních týdnech svůj postoj vůči radikálním muslimům, což vyvolává odpor této komunity.

„Neodjel do Sýrie bojovat, chtěl pomoci hendikepovaným a všem, kteří pomoc potřebují. Pravidelně se modlí, ale s radikalismem nemá nic společného. Pokud někdo z nás nosí vousy, je hned podezřelý,“ tvrdil jeden z představitelů muslimské komunity k případu vyhoštěného souvěrce.

Opatření však zřejmě má své opodstatnění. Jak popsal francouzský zpravodaj ČRo Jan Šmíd, řada islámských radikálů se ve Francii snaží najít pro svou věc nové rekruty, zejména mezi mladými lidmi.

„Jedná se o mladé lidi zejména z takzvaných problematických částí francouzských měst, zejména z předměstí. Jsou to lidé, kteří nemají moc velkou pracovní perspektivu, jsou nezaměstnaní a velice snadno podléhají těmto radikálním islamistům,“ přiblížil Šmíd.

Mladí lidé se prý často vydávají třeba i do Sýrie či Afghánistánu, aniž by o tom věděli jejich rodiče. „Utečou z domova. Řadu takových případů jsme tady ve Francii zaznamenali v posledních týdnech a měsících,“ dodal Šmíd.

Jan Šmíd, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme