Slepé rameno Labe v Pardubicích začnou před revitalizací prohledávat pyrotechnici

Pyrotechnici začnou příští týden prohledávat slepé rameno Labe v Pardubicích, zda tam nezůstala nevybuchlá munice z druhé světové války. Povodí Labe plánuje revitalizaci území a dělníci tento týden v lokalitě dokončují kácení stovek stromů a náletových dřevin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Berounka

Řeka Berounka | Foto: Petr Kološ

Jiří Chládek z pyrotechnické firmy Borgata říká, že v této oblasti padaly za války pumy, dokonce se tam zřítilo i jedno letadlo.

„Jednak tam mohl kdokoliv kdykoliv hodit něco ze břehu jako malou munici. Co se týče leteckých pum, tak ty se někdy zaboří hodně hluboko. Někdy se od nějaké vrstvy podloží mohou odrazit a cestovat vzhůru,“ vysvětluje.

Povodí Labe už v Polabinách vykácelo stromy, odstranilo křoviny a připravilo lokalitu pro stavební firmu, která vytěží usazeniny a zprůtoční vodní plochu.

„My jsme akorát v tom mimovegetačním období. Abychom vůbec mohli tu akci během dvou let udělat, tak samostatně proběhlo kácení. Teď tam náš závod ještě někde něco douklízí, ale to skončí tento týden,“ informuje generální ředitel společnosti Marián Šebesta.

„V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitele. V případě, že se podaří uzavřít smlouvu, je předpoklad zahájení prací k prvnímu červenci,“ dodává.

Projekt existuje od roku 2007, část nákladů ve výši 70 milionů zaplatí evropská dotace.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme