Eurovolby Čechy moc netáhnou, někteří lidé ani nevědí, že budou

Deset let je Česká republika součástí Evropské unie. Za tu dobu jí předsedala, sklízela obdiv i kritiku za nezvyklou výzdobu či vítala nové členy. O dalších létech Česka v Evropě se bude rozhodovat i ve volbách do Evropského parlamentu, které se konají za několik týdnů. Ty však Čechy zatím moc nelákají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Leccos o zájmu, či spíše nezájmu českých voličů napovídá i rozhovor redaktorky Českého rozhlasu s asi dvacetiletým mladíkem v centru Prahy.

Redaktorka: „Chystáte se k volbám do evropského parlamentu?“

Mladík: „To se nechystám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o zájmu Čechů o eurovolby natočila redaktorka Pavlína Nečásková

Redaktorka: „A proč?“

Mladík: „Protože jsem o tom zatím nevěděl, že budou.“

Redaktorka: „A když vám teď říkám, že budou tento měsíc, půjdete k nim?“

Mladík: „Rozhodně to má větší šanci na úspěch, než kdybych to nevěděl.“

Právě tuto věkovou skupinu, tedy ty nejmladší voliče, zajímají evropské volby nejméně.

„Myslím, že o tom skoro nikdo neví z mladých lidí, protože to asi není tak popularizované, jak by to mělo být, jako třeba normální volby,“ nabízí vysvětlení mladý respondent.

A jeho kamarád přidává i další motiv. „Hlavně o tom vůbec nic nevíme, jak to chodí v europarlamentu, takže co volit? U českých voleb, si myslím, že většina lidí už o tom má alespoň nějaký základní přehled, ale o té evropské politice, si myslím, že většina lidí fakt netuší nic,“ říká.

Při posledních eurovolbách v roce 2009 vybíralo své zástupce do Evropského parlamentu pouze 28 procent Čechů. Ve srovnání s ostatními zeměmi byla Česká republika čtvrtá od konce. Menší zájem o eurovolby měli jen v Litvě, na Slovensku, v Polsku a Rumunsku.

Podle ředitel nadace Open society Found Praha Roberta Basche jsou pro většinu mladých lidí výhody plynoucí z členství v EU přirozeností.

„Já si myslím, že pro ty mladý lidi, zejména už pro ty, kteří se už narodili po roce 1989 je Evropská unie, můžeme to nazvat už takovou zkonzumovanou hodnotou. Pro ty lidi je naprosto normální, že mohou jezdit studovat, že mohou využívat programy typu Erasmus. Pro ně je naprosto normální, že si vezmou občanku a jedou k moři do Francie nebo do Itálie. Vlastně neřeší ty bariéry a nikdy je nezažily,“ podotýká Basch.

Nadace Open society Found z toho důvodu cílí na mladé lidi kampaň, kterou je chce přimět, aby se tento měsíc vydali k volebním urnám. Proto také vypustila do světa virální video s fiktivní reportáží o tom, že Česká republika mohla získat část moře u chorvatského pobřeží, ale kvůli nečinnosti českých europoslanců se tak nestalo.

Jestli se její snaha vyplatí, bude jasné na konci května. Podle posledních průzkumů agentury STEM však Češi stále považují volby do Evropského parlamentu ze všech voleb za nejméně důležité.

Mechanismus volby do Evropského parlamentu | Foto: Michal Jindra

Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme