Papež se omluvil za duchovní, kteří zneužívali děti. Požádal také o odpuštění

Hlava římskokatolické církve se dnes omluvila za sexuální zneužívání dětí ze strany kněží a požádala veřejnost o odpuštění. Zároveň papež František slíbil, že církev potrestá všechny viníky. Podle některých jde o papežovo dosud nejotevřenější vyjádření k tématu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

„Cítím se vázán vzít na sebe osobně odpovědnost za všechno zlo, které páchal značný počet kněží, a osobně požádat o odpuštění za újmu, kterou způsobili sexuálním zneužíváním dětí,“ řekl papež během audience.

Také církevní historik Jaroslav Šebek to považuje za zatím nejsilnější prohlášení. „Dal do jisté míry najevo, že se on sám – jako hlava katolické církve – cítí být zodpovědný za to, že v minulosti probíhalo tak velké zneužívání právě ze strany kněží, tedy služebníků církve,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papežovo prohlášení zhodnotil odborník na dějiny církve Jaroslav Šebek

Podle něj papež naznačil, že církev nebude nijak komplikovat případná trestní řízení a bude naopak maximálně spolupracovat.

Na počátku tisíciletí vypluly na povrch případy tisíců dětí z Irska, Spojených států i dalších zemí, které se v 60., 70. a 80 letech staly oběťmi sexuálního zneužívání duchovními.

„Hlavně se také začalo mluvit o obětech tohoto sexuálního zneužívání, protože oběti vesměs stály v pozadí, na jejich utrpení v podstatě nikdo neupozorňoval,“ upozornil Šebek s tím, že podrobnosti o jednotlivých případech snížily důvěryhodnost církve. Vysocí preláti současně začali čelit nařčením, že mlčeli a překládali viníky do jiných farností, aby uchránili pověst církve.

Minulý měsíc se například papež ohradil proti zprávě Výboru OSN pro práva dítěte, který ostře kritizoval vedení římskokatolické církve za to, jak se k případům pohlavního zneužívání dětí duchovními postavilo. František poukázal na to, že církev je neustále napadána, ačkoli se snaží s problémem poctivě vyrovnat.

Už jeho předchůdce Benedikt XVI. zbavil v letech 2011 a 2012 kvůli sexuálnímu zneužívání výkonu kněžské funkce na 400 kněží. František zase loni oznámil vznik nové mezinárodní komise na ochranu dětí v církevních institucích.

ČTK, Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme