Velký festival v Riu de Janeiro otevíral český nový cirkus La Putyka

V Riu de Janeiro začal největší festival cirkusového umění na světě, potrvá až do příští neděle. Je zajímavý sám o sobě, ale pro Českou republiku o to víc, že tuhle velkou akci zahajoval český soubor Cirk La Putyka. V monumentální budově městského divadla v Riu slavil se svým akrobatickým, žonglérským, tanečním, komickým i hudebním uměním velký úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cirk La Putyka s představením Risk v Riu de Janeiro

Cirk La Putyka s představením Risk v Riu de Janeiro | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Uvidíte představení, které mě nejvíc rozplakalo, Risk českého souboru La Putyka,“ otevřel festival jeho ředitel Júnior Perim. Jak později řekl, Risk vybral na festivalu v Marseille ze šestnácti představení.

Mezinárodní festival cirkusu není jen šou, která má pobavit diváky. Má propojit celé město, ve kterém existují překážky. Proto se velká část představení odehrává v chudinských čtvrtích. Vstupenky, pokud vůbec nějaké jsou, nestojí ani 10 korun.

Představení Risk není jen veselá směsice cirkusových čísel | Foto: David Koubek

Do městského divadla, které je kopií pařížské opery, byli na zahájení pozvaní i obyvatelé chudinských čtvrtí, favel. Bavili se všichni. I ve chvílích, kdy se nemluvilo jejich řečí.

S publikem komunikuje pomocí slov hlavně postava Miloš Pokoš, kterého hraje Jiří Kohout. Portugalštinu se učil poprvé.

„Mám základy angličtiny, němčiny, jak to bývá na střední škole – a francouzština, španělština a portugalština mě absolutně minuly. Takže to byla spíš taková naučená melodie,“ vysvětluje Kohout.

Lidé se bavili, ale chvílemi publikum ztichlo. Někdy hrůzou, představení je to totiž o riskování. Na létaly sekyrky, skákalo se na trampolíně s nožem a na herce létaly šipky i z publika.

Tématem jednoho z nejnovějších představení nového cirkusu La Putyka je riskování | Foto: David Koubek

Jindy obecenstvo zmlklo a emoce na jevišti prožívalo. Představení je totiž o tom, jak riskování člověku dává i bere. Vypráví mimo jiné o tom, jak je těžké vymanit se z tíživého hendikepu.

Petru Valchářovi dala po nehodě a připoutání na vozík La Putyka novou profesi, a někdy může na jevišti daleko víc, než v reálném životě. V Riu je pro něj ale třeba těžké prohlédnout si město jako ostatní.

„Jako invalida z toho moc nemám, protože je to absolutně bariérové město,“ vysvětluje Valchář.

Publikum ocenilo jeho výkony na vozíku i speciální zavěšené konstrukci. A vůbec všechny akrobatické, žonglérské, taneční i komické kousky.

„Jsem nadšená, publikum bylo úžasné. Reagovali, smáli se, tleskali,“ hodnotí v zákulisí akrobatka Zuzana Havlrantová.

Poprvé po sto letech historie Městského divadla v Riu de Janeiro se na jeho prknech odehrálo cirkové představení | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme