MPSV znovu prověří plánovanou stavbu nového sídla pro státní úředníky v Jeseníku

Ministerstvo práce a sociálních věcí znovu posoudí záměr postavit v Jeseníku nové sídlo pro své úředníky. Po včerejší návštěvě to městu slíbila ministryně Michaela Marksová-Tominová z ČSSD. Není zcela přesvědčená, že se stavba nového úřadu resortu vyplatí. Ještě tento měsíc by se měla zpracovat studie, která vyhodnotí všechna pro i proti. Ministryně vyhověla naléhavým prosbám města, které chce státní úředníky v budově udržet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová z ČSSD

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová z ČSSD | Zdroj: ČTK

Budova takzvaného Pentagonu je už léta jednou z dominant Jeseníku. Podle mnohých město hyzdí, podle jiných patří montovaná konstrukce typu kord fenoménem regionu.

Dnes je sídlem pro zhruba 200 úředníků. Pro 90 zaměstnanců ministerstva práce a sociálních věcí by se ale mělo stavět nové sídlo - na zelené louce. Na největší závady upozornil ministryni při prohlídce pronajatých kanceláří ředitel úřadu práce Martin Viterna.

„Před pěti lety nám architekti dělali kompletní propočet a tam se dospělo k částce nějakých 452 milionů korun na totální rekonstrukci,“ říká mimo jiné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ministryně Marksové-Tominové v Jeseníku informovala reportérka Andrea Švubová

Argumentů pro výstavbu nového úřednického sídla naproti okresnímu soudu je mnohem víc. Dnes platí resort za nájem a služby pro své zaměstnance necelých 5 milionů korun ročně. Suma je příliš vysoká, a tak si ministerstvo už dříve spočítalo, že investice za zhruba 140 milionů se mu vyplatí.

„Ten dům je 40 let starý a technologicky je po smrti. Navíc je tady azbest, pneumatiky skladujeme ve vnitřních prostorech. Nemáme žádný archiv, nemáme spisovny, sklady, vhodné klientské centrum. Flikujeme to tady, jak se dá,“ dodává Viterna.

Studie má popsat dopady na město

Ministryni ale argumenty úředníků moc nepřesvědčily. Naopak se rozhodla, že nechá vypracovat studii, která popíše i možné dopady na město.

„Já chci, aby do nákladů na obou stranách bylo zahrnuto i to, že jestliže ministerstvo tuto budovu opustí, potom bude mít město náklady na zbourání budovy, na to, že si bude muset vystavět novou budovu. To se do toho také musí počítat. Domnívám se, že bychom se měli na problémy dívat optikou, že všechno to jsou veřejné prostředky,“ vysvětluje.

Do poloviny června má padnout definitivní rozhodnutí. Radnice na něj bude netrpělivě čekat, protože nedávno získala dotaci na revitalizaci Pentagonu.

Náklady na opravu obvodového pláště se odhadují na 55 miliónů korun a Jeseník může získat skoro polovinu. Investice za 450 milionů je podle autora projektové dokumentace Petra Labounka přemrštěná.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„To je číslo, které je někdy z historie, když se dělaly nástřely od pasu,“ tvrdí.

Postoj ministryně vedení města příjemně naladil. Jesenická starostka Marie Fomiczewová z ČSSD doufá, že zdravý rozum zvítězí a že z plánu nakonec sejde. „Z návštěvy paní ministryně mám velice dobrý pocit a vnímám, že tady opravdu je vůle hledat cesty, jak to jde, a ne, jak to nejde,“ poznamenává.

Ve stejný závěr věří i předseda Okresní hospodářské komory Bořivoj Minář. I podnikatelé jsou totiž od počátku proti. „Představa, že budeme mít další úřad někde ve městě v parku a budeme kroužit po městě, než objedeme všechny instituce, nás trápila,“ podotýká.

Odchodem 90 lidí z Pentagonu by se budova z poloviny vyprázdnila. A pro město, které jej před pěti lety bezúplatně od státu převzalo do svého majetku, by byl provoz obřího objektu neudržitelný.

Příprava stavby úřednického sídla stála zatím ministerstvo skoro milion a půl korun. Peníze utratilo za projektovou dokumentaci. Pozemek jej nestál nic, získalo jej už dříve bezúplatným převodem.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme