Nebál se překračovat stereotypy ani porušovat pravidla. Salvador Dalí by oslavil 110 let

Šílený muž s dlouhým tenkým knírkem. Tak si asi každý, kdo ho zná, představí Salvadora Dalího. Ten by dnes oslavil 110. narozeniny. Život i dílo katalánského umělce je nejjednodušší pochopit přímo v jeho rodném městě Figueres a muzeu, které si tu on sám postavil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salvador Dalí

Salvador Dalí | Foto: public domain, Carl Van Vechten, Wikimedia Commons

„Tahle loď je opravdová. Dalí na ní vyplouval na moře se svou ženou Galou. Poté, co Gala zemřela, nechal loď převést sem a udělal z ní součást expozice,“ ukazuje Imma Parada z Dalího nadace na barevnou loďku uprostřed muzea.

„Dalí se rozhodl uspořádat muzeum ve vlastním stylu. Je bláhové tady proto hledat nějaký řád nebo chronologické uspořádání,“ dodává Imma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti v muzeu Salvadora Dalího zjišťovala Silvie Třeslínová

Muzeum je opravdu jedinečné. A to i proto, že je vytvořeno z městského divadla, které se po jeho požáru rozhodl Dalí přestavět. Nad bývalým jevištěm nechal umělec postavit velkou skleněnou kopuli, která je jedním z hlavních bodů panoramatu města.

„Dalí chtěl být pohřben uvnitř muzea jako další z cihel, které ho vytvářejí. Jeho oči se dívají nahoru přímo doprostřed prosklené kopule,“ popisuje Imma.

Salvador Dalí se ve Figueres narodil a strávil zde i mnoho času. Ve městě proto žije ještě mnoho lidí, kteří si ho pamatují.

Mezi jinými také sám ředitel muzea Antoni Pixot, který byl jeho velmi dobrým přítelem. Ten také tvrdí, že Dalí byl úplně jiný, než jak ho lidé znají. Byl prý úplně normální, přátelský a pokorný.

Pod kůži Salvadra Dalího se v muzeu mohou dostat jak milovníci umění, tak i naprostí laici.

Důležité je, pokračovat v Dalího odkazu - Nepřímejte to, co si myslíte, že vidíte nebo to, co vám říkají ostatní. Objevujte, experimentujte a bourejte zažité bariéry.

Salvador Dalí

Silvie Třeslínová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme