Český rozhlas spouští vlastní e-shop s hudbou, pohádkami i rozhlasovými hrami

Český rozhlas ode dneška zpřístupňuje část svého archivu. Hodiny hudebních nahrávek, četby nebo her si mohou zájemci stáhnout ze stránky Radiotéka.cz, která vznikala celý loňský rok. Do neděle 18. května budou vybraná díla k dispozici zdarma, poté za poplatek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radiotéka - e-shop Českého rozhlasu

Radiotéka - e-shop Českého rozhlasu | Foto: Český rozhlas

Jen loni vzniklo ve studiích Českého rozhlasu 160 hodin hudebních nahrávek a 1900 hodin četby a her. Další tisíce hodin programu jsou za celou dobu existence rozhlasu.

Jednou z historických perel mezi nahrávkami, která doposud ležela veřejnosti nepřístupná na páskách a také harddiscích archivu Českého rozhlasu, je Prodaná nevěsta v nastudování Karla Ančerla. Z webu Radiotéka.cz si ji může stáhnout každý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném spuštění Radiotéky mluvil reportér Martin Karlík

Radiotéka umožní poslechnout si i nahrávky z desek Symfonického orchestru Českého rozhlasu, na které se doposud jen prášilo v archivu. Chybět nemůže ani jazz nebo záznamy z minulých ročníků Pražského jara.

Poslouchat je možné také dramatizace slavných knih, třeba Osudy dobrého vojáka Švejka v podání Jana Pivce. Novější tvorbu na Radiotéce zastupují například Lidojedi od Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy.

Dramaturgové pro začátek připravili 230 alb s hudbou a 200 alb mluveného slova. Na své si přijdou i děti a ti, kteří si rádi zavzpomínají na večerní pohádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Web Radiotéka.cz přiblížil dramaturg mluveného slova Českého rozhlasu Robert Tamchyna

Do neděle 18. května jsou vybrané tituly k dispozici zcela zadarmo. Jinak ale bude stahování hudby a slovesných děl z webu Radiotéka.cz za mírný poplatek.

„Samozřejmě musíme pracovat s vypořádáním finančních práv. Platí se umělcům, kteří účinkují. Takže to vlastně není ani pro rozhlas levná záležitost. A hlavně výtěžek půjde na další dramatickou tvorbu,“ vysvětluje dramaturg mluveného slova Českého rozhlasu Robert Tamchyna.

Věra Pfeifferová, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme