Jak poznat úplatek se zájemci učí v rakouské protikorupční akademii

Protikorupční akademie v rakouském Laxenburgu se zaměřuje na všechny druhy úplatků, ať už se jedná o drobnosti pro úředníky či velké sumy například při korupčních skandálech ve fotbale. Světově unikátní instituce učí státní zaměstnance a firmy, jak mají poznat korupci a bránit se jí. Tamními kurzy prošli i někteří Češi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Asi před rokem jsme tu měli seminář o zmanipulovaných zápasech ve fotbale. Podílela se na tom FIFA i Interpol. Pozvali jsme nejlepší hosty, kteří k tomu měli co říct - například rozhodčí, ale i hráče z jedné významné evropské ligy, kterého se pokoušeli uplatit, aby ovlivnil výsledek zápasu,“ vzpomíná Robert Gartner z Mezinárodní protikorupční akademie.

Podle něj tu dokážou ušít protikorupční kurz na míru prakticky každému.

„Může se tady potkat státní zástupce z Jižní Ameriky s evropským politikem, pak se k nim přidá filipínský člen protikorupční nevládní organizace a všichni si vyměňují zkušenosti,“ popisuje další člen akademie Georg Florian Grabenweger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protikorupční akademii navštívil zpravodaj Vojtěch Berger

„Důležité je nezavádět nějaké protikorupční škatulky platné všude po světě, to nikdy nebude fungovat. I když se všude opakují některé znaky korupčního chování, vždycky dáváme pozor na kulturní rozdíly,“ dodává.

Právě komplexní přístup ke korupci odlišuje Mezinárodní akademii od ostatních protikorupčních institucí. Na úplatky se tu nedívají jenom prostřednictvím zákonů, ale také s pomocí sociologie, ekonomie nebo etnologie.

Samotné Rakousko v posledních letech odkrývá řadu korupčních skandálů, třeba kauzu europoslance Ernsta Strassera, který chtěl po lobbistech úplatek za ovlivnění evropské legislativy. Z lobbistů se ale vyklubali převlečení novináři a tak se na všechno přišlo.

Strassera už dvakrát odsoudil soud ve Vídni 15 kilometrů od budovy protikorupční akademie. Souvislost mezi protikorupčním tažením v Rakousku a sídlem akademie tu ale nikdo nehledá.

„Doufáme, že absolventi našich kurzů taky v praxi prosadí to, co se u nás naučili. Ale těžko to měřit po pár letech fungování akademie. Žádný stát se přes noc nezmění z hříšníka ve svatouška,“ uzavírá Grabenweger.

Kromě kurzů se na akademii, která se nachází jen několik kilometrů od Vídně, dá studovat i postgraduální protikorupční program. Akademie funguje tři roky a za tu dobu už o ní projevili zájem lidé z celého světa.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme