V Praze poprvé vystoupí bývalý člen skupiny Genesis Steve Hackett

To nejlepší od kapely Genesis chce na svém prvním koncertu v Praze předvést kytarista Steve Hackett. Součástí jedné z nejúspěšnějších rockových kapel všech dob byl v době jejich začátků, pak začal vystupovat sólově. V Lucerně vystoupí s programem Genesis Revisited.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steve Hackett

Steve Hackett | Foto: Jean- Luc

Steve Hackett, který se po většinu své hudební kariéry věnuje sólové tvorbě, získal své renomé jako člen raných Genesis.

Právě jeho přístup ke hře na kytaru výrazně vypomohl vytvořit kapelu. Autorsky se podílel na šesti deskách kapely v době, kdy zažívala svůj umělecký vrchol.

Z Genesis odešel z podobného důvodu jako Peter Gabriel či Phil Collins - chtěl dát větší prostor své autorské tvorbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Stevu Hackettovi mluvila redaktorka Michaela Vetešková

„Hackett je velice zajímavý kytarista. Rád vidím, jak si počíná sólově,“ říká jeden z jeho fanoušků, který si jeho vůbec první pražské vystoupení ujít nenechá už proto, že obdivuje tvorbu kapely Genesis hlavně ze 70. let.

Hacketta jako výraznou osobnost zmíněné skupiny uznává i hudební publicista Jiří Černý: „Mezi anglickými sólovými kytaristy, kteří se velice předváděli a byli slavní nejméně tak jako zpěváci, byl klidným mužem v pozadí. Zdálo se mi, že hlavně dobře ilustruje nápady písniček a složitých textů, které Genesis měli.

Hackett svým stylem hry na kytaru ovlivnil řadu muzikantů.

„Ačkoli je Hackett řazený mezi artrockové umělce, tak do značné míry ovlivnil svojí technikou i metalové kytaristy, kteří potom převládli a od 80. let jsou to dneska pořád hlavní nositelé kytarového proudu. Včetně toho, že jako první zvládl velmi dokonale techniku takzvaného tappingu – po hmatníku údery pravé ruky vytváří perkusivní zvuky, což posléze velmi silně používal Wan Heilen a spousty dalších hardrockových nebo metalových kytaristů,“ vysvětluje hudební kritik Ondřej Konrád.

Britský instrumentalista Steve Hackett se na sólovou dráhu vydal v roce 1977, od té doby koncertuje po celém světě a vytváří také projekty pro Královský symfonický orchestr a skládá hudbu například pro inscenace Shakespearových her.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme