Dokumenty k žádosti o čističku váží i šest kilo. Malé obce si stěžují na zbytečnou byrokracii

Papíry, papíry a zase papíry, stěžují si starostové některých malých obcí. Podle jejich slov jsou zavaleni často nesmyslnými formuláři, dotazníky nebo psaním povinných zpráv a výkazů. Přitom právě na obecních úřadech pracuje často pouze starosta, účetní a úřednice na půl úvazku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šanony

Šanony | Foto: Corel GALLERY

Jak to na úřadech někdy chodí, přibližují starostové dvou obcí v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji.

„Tohle, tenhle šanon, tenhle šanon a ještě tohle k tomu,“ ukazuje starosta Záměle na Rychnovsku Josef Novotný (nezávislý), jak velká je hromada papírů potřebných k žádosti o dotaci na čističku odpadních vod.

Dokumenty váží zhruba šest kilogramů a k tomu je ještě cédéčko s fotodokumentací.

Podobné papírování není spojené jen s žádostmi o dotace. Jednodušší agendu by uvítal starosta například i v souvislosti se sběrným dvorem, který obec provozuje.

„Pro malou obec, malý sběrný dvůr, malé objemy odpadů by to bylo schůdnější, než když my vedeme všechno jako velké město, které na to má svého úředníka,“ podotýká Novotný.

Za zbytečnou či zbytečně složitou považuje část agendy i starosta Čermné nad Orlicí Josef Bezdíček (nezávislý).

„Převážně to jsou nesmyslné dotazníky, které zjišťují data, která potřebují. A přitom říkáme, že tohle se dá zjistit úplně jinou cestou. Pak jsou to nesmyslné příkazy a takové ty věci, které nemusejí být,“ říká starosta Bezdíček.

Jeden den politik, druhý den úředník

Pro starosty malých obcí je podobné papírování zvlášť nepříjemné, protože jsou na všechno často de facto sami.

„Zastupitelstvo přijímá jakékoli rozhodnutí. Starosta jako člen zastupitelstva řekne: Tak teď jsme rozhodli jako zastupitelé. Druhý den přijde, a už z něho je úředník, protože to, co zastupitelstvo rozhodlo, tak musí sám všechno zařizovat, bez toho aparátu,“ popisuje Josef Bezdíček.

Další zátěž očekávají starostové s chystaným zákonem, podle kterého by měli na internetu zveřejňovat všechny smlouvy. To by se mělo týkat nejen smluv, které uzavřou úřady, ale i těch uzavřených školami a dalšími příspěvkovými organizacemi.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme