Karlovarský hejtman Novotný zůstane i poslancem. Odmítl vybrat si jen jednu z funkcí

Poslanec a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) si ponechá obě funkce. Vedení sociálních demokratů je proti jejich kumulaci a doporučovalo hejtmanům, kteří jsou zároveň poslanci, aby se rozhodli jen pro jednu z nich.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný | Foto: Zdeněk Trnka

Novotný tvrdí, že souběh funkcí je pro kraj výhodou, protože mu umožňuje snadněji jednat s poslanci a ministry. Požadavek, aby si hejtmani s poslaneckým mandátem vybrali jednu z funkcí, považuje za diskriminaci, obzvlášť v případě, kdy takových poslanců a senátorů, kteří mají dva posty, je více.

„Proto se odmítám podrobit diskriminačním nátlakům, nevidím důvod, proč bych měl mít menší práva než senátoři, ministři, starostové a podobně," prohlašuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného mluvil na Radiožurnálu komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman

Nechce prý dopadnout jako trojice poslanců z ODS, kteří byli stíháni za to, že mandát údajně vyměnili za jakousi formu politického úplatku. Opoziční zastupitelé navíc chtěli hejtmana na dnešním jednání odvolat z funkce. Tento bod ale podpořen nebyl.

Předseda ČSSD Sobotka pokládá rozhodnutí hejtmana Novotného nechat si i poslanecký mandát za chybné a v rozporu se snahou ČSSD omezit kumulaci funkcí. Věří, že Novotný své stanovisko ještě přehodnotí. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD hejtman svým rozhodnutím zásadně porušil stanovy strany.

„K tomu mohu říct pouze to, že je to v rozporu s usnesením našeho ústředního výboru a že to samozřejmě nevysílá dobrou informaci o ČSSD. Pan hejtman by si měl rozmyslet, jestli chce držet sliby, které dal mimo jiné i on voličům před volbami,“ říká Dienstbier.

ČSSD hejtmanovo rozhodnutí kritizuje

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD bude Novotný muset za své rozhodnutí nést politickou odpovědnost.

„Je to postup, který je v rozporu s usnesením ústředního výkonného výboru, a pan kolega Novotný si ho bude muset obhájit před příslušnými stranickými orgány. Já se obávám, že z hlediska postihu tam žádné sankce nejsou. Odpovědnost bude hlavně politická,“ konstatuje.

Jedné z funkcí by se měl Novotný vzdát i podle ministra průmyslu a obchodu z ČSSD Jana Mládka: „Já k tomu mohu jedině říct, že si myslím, že to usnesení o nezdvojování funkcí není nesmyslné.“

Tisková konference hejtmanů ČSSD, (zleva) Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola | Foto: Filip Jandourek

Předsedu poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka Novotného rozhodnutí zklamalo a překvapilo a považuje je za chybné. „Jednak proto, že neakceptuje výzvu ústředního výkonného výboru. A jednak proto, že je to určitý podvod na voličích,“ tvrdí Sklenák a vysvětluje:

„Když se před volbami rozhodovali, komu dali svůj hlas, podle mého názoru vycházeli z deklarace sociálních demokratů, že nebudou kumulovat funkce. Ani Josef Novotný ani nikdo jiný proti tomuto usnesení nevystupoval.“

Tvrzení, že souběh funkcí je pro kraj výhodou, protože hejtmanovi umožňuje snadněji jednat s poslanci a ministry, Sklenák odmítá.

„Hejtmané samozřejmě mají přístup k členům vlády, v tom není problém. Hledat důvod, proč mít souběh funkcí, právě v této marginálii, je až úsměvné,“ konstatuje Sklenák a dodává:

„Zdůvodňování diskriminací – tady přece nejde o to, že by si někdo chtěl na panu Novotném vynutit, aby rezignoval na jednu z funkcí. Ale taková byla dohoda před volbami, čili to není o protiústavnosti, ale o porušení slibu, který jsme dali voličům.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí hejtmana Novotného mluvili na Radiožurnálu Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD, a komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

Doporučení se týkalo pěti sociálně demokratických hejtmanů. Rozhodnutí zatím neoznámil jen hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který to udělá zítra.

Včera se poslaneckého mandátu vzdal jihomoravský hejtman Michal Hašek. Již dříve funkci poslance uvolnil jihočeský hejtman Jiří Zimola. Naopak ministr vnitra Milan Chovanec opustil post hejtmana Plzeňského kraje.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman upozorňuje, že Novotný svým rozhodnutím neporušuje zákon. Ten totiž souběh takovýchto funkcí umožňuje. „Je to pouze usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD a to není jednoduše vymahatelné. Z velké části záleží na rozhodnutí konkrétního člověka,“ říká.

ČSSD může hejtmana i vyloučit ze strany

Karlovarský kraj podle něj vyhodnotil svou politickou budoucnost a myslí si, že je pro něj výhodnější pokusit se vzepřít. „Na rozdíl od Michala Haška, který si naopak vyhodnotil, že pro něj je výhodnější zůstat dál hejtmanem a v čele asociace krajů a tím posilovat svůj politický vliv,“ podotýká Hartman a dodává:

„Josef Novotný tím, že učinil tento krok, velmi riskuje. ČSSD není samozřejmě úplně bezbranná. Může se pokusit sesadit ho z postu hejtmana nebo ho vyloučit ze strany. Pokud chce mít ČSSD a Ústřední výkonný výbor nějakou autoritu a mají být jeho rozhodnutí dodržována, musí reagovat, nemůže to přejít mávnutím rukou.“

ČSSD ale riskuje, že pokud Novotného vyloučí ze strany, přijde o jeden poslanecký mandát. Záleží totiž jen na Josefu Novotném, jestli by se mandátu vzdal, kdyby byl ze strany vyloučen.

Helena Šulcová, ČTK, Andrea Strohmaierová, Veronika Neprašová, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme