Za řadou tragických nehod je špatný stav aut. Upozorní na to crash testy v Prostějově

Kvůli havarijnímu stavu aut umírají při nehodách zbytečně lidé. Následky střetu by podle soudních znalců byly v některých případech menší, kdyby řidiči pravidelně navštěvovali servisy. O tom, co všechno způsobí vadné brzdy nebo jiné části vozidla, se mohou lidé přesvědčit na nárazových zkouškách, takzvaných crash testech, dnes a zítra v Prostějově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srážka vlaku s autem

Srážka vlaku s autem | Foto: Adam Kebrt

Špatný technický stav aut může podle soudního znalce Lea Dadáka z Prostějova za několik tragických nehod, které se staly v poslední době.

„Udělal jsem si rešerši svých případů, kdy jsem řešil technické stavy vozidel. A dospěl jsem k závěru, že v minulém roce se na Prostějovsku stalo sedm dopravních nehod se smrtelných zraněním a ve třech případech zcela zjevně jednou příčin byl technický stav vozidel, které jsem posuzoval.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O crash testech v Prostějově informuje redaktor Ivo Opletal

„Byla to jak totální technická závada na podvozkové části, pak tam byla závada na brzdové části a v dalším případě byla závada na světlech,“ popisuje soudní znalec.

Podle něj část řidičů podceňuje možné následky a zbytečně tak riskuje.

„Lidé zanedbávají kontroly a vozidlo v podstatě používají jenom k jízdě, k přesunu z místa A do místa B. A věci, co se týká brzdových systémů, podvozkové části, tlumičů, brzdových součástek, tak v podstatě dávají na druhou kolej, což někdy může mít fatální následky,“ upozorňuje Dadák.

Na nebezpečí, které plyne ze špatného stavu aut, mají upozornit crash testy v Prostějově. Dnes budou nárazové zkoušky v Určické ulici od 14.30 do 16 hodin. Půjde o simulaci nehody dodávky s chodci. Zítra pak může veřejnost vidět, co se stane při srážce dvou aut.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme