V automobilce Hyundai v Nošovicích vyhlásily odbory stávkovou pohotovost

Odbory v nošovické automobilce Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je podle nich nemožnost dosáhnout dohody s vedením firmy na nové kolektivní smlouvě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna Hyundai Nošovice

Továrna Hyundai Nošovice | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Odboráři už v březnu jednání o smlouvě přerušili po sporech o výši platů. Rozhodli se pak vyjednávat přes zprostředkovatele.

„Vyhlásili jsme stávkovou pohotovost kvůli sporu o kolektivní smlouvu, ale také proto, aby se zaměstnavatel začal chovat, tak jak by měl, a ne, aby jednostranně rozdával dodatky k pracovním smlouvám a aby je nerozdával pod nátlakem,“ řekl šéf Odborového svazu KOVO Radek Kuchař.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk řekl, že za této situace firma nemůže jednání urychlit, a proto důvod vyhlášení stávkové pohotovosti nechápe.

Šéfové Hyundai se rozhodli zvýšit mzdy o 3,2 procenta, přičemž na začátku navrhovali jen 1,4 procenta. Zaměstnancům už dali podepsat dodatky k pracovním smlouvám, kterými jim zlepšení zaručují bez ohledu na probíhající jednání.

Odbory ale chtějí více. Žádají pětiprocentní plošný nárůst mezd, což je v průměru tisíc korun navíc. Chtějí taky zvýšit bonus za splnění výrobního plánu ze současných 75 procent ze základní měsíční mzdy na 125 procent.

Pohled na nošovickou továrnu Hyundai | Foto: František Tichý

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme