Muž ze Žďárska daroval už desítky litrů krve. Za 160. odběr si vysloužil ocenění

63letý Josef Rouš dnes v novoměstské nemocnici absolvoval svůj 160. odběr krve. Od Českého červeného kříže za něj dostane zlatý kříž prvního stupně, což je druhé nejvýznamnější ocenění pro bezpříspěvkové dárce. Za život už muž ze Žďárska daroval kolem 80 litrů krve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Rouš absolvoval v Novém Městě svůj 160. odběr krve

Josef Rouš absolvoval v Novém Městě svůj 160. odběr krve | Foto: Andrea Kratochvílová

Zkušenému dárci se ani jednou nestalo, že by předodběrové vyšetření dopadlo špatně.

„Chodila nás taková parta chlapů. Zůstal jsem sám, všichni potom kvůli něčemu odpadli. Měli tam něco špatného. Nevím, co přesně. Tvrdili, že hlavně nevycházely jaterní testy, ale co se v těch testech zkoumalo, to nevím,“ říká Josef Rouš.

Vitalitu a zdraví si prý udržuje hlavně sportem: „Kolo, v zimě lyže nebo brusle, teď mám motorky. Když jedete 230 na motorce, to je zážitek, srdce vám vylézá z těla a buší. Paráda.“

Český červený kříž oceňuje každého prvodárce odznakem s krůpějí krve. Dále uděluje vyznamenání vždy za 10., 20., 40., 80., 120., 160., a 250. odběr.

Poprvé šel Josef Rouš darovat krev v roce 1972. Tehdy to prý bylo hlavně kvůli tomu, že díky odběru měl nárok na den volna. Od té doby chodí víceméně pravidelně, zhruba čtyřikrát ročně.

Dárcům krve musí být mezi 18 a 65 lety. Vážit musí alespoň 50 kilogramů a nesmí trpět žádnou alergií, kožní nemocí nebo dalšími problémy.

Lékaři každého zájemce podrobí přísným testům, které ukážou, zda neprodělal zánět jater, ledvin nebo TBC. Dárce samozřejmě nesmí být například HIV pozitivní.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme