Provoz lanovky mezi Ještědem a Horním Hanychovem zastavil silný vítr

Provoz kabinové lanovky mezi Ještědem a Libercem – Horním Hanychovem se zastavil. Na vině je silný vítr. Podle Českých drah, kterým lanovka patří, se dnes pravděpodobně dráha nerozjede.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanovka na Ješteď

Lanovka na Ješteď | Foto: Jaroslava Mannová

„Předpokládáme, že provoz bude přerušen prakticky po celý den, samozřejmě situace bude závislá na vývoji počasí a na tom, zda se vítr uklidní,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Vítr v Liberci dosahoval v nárazech téměř 94 kilometrů v hodině, jak informoval přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Když boční vítr kabiny na lanech rozhoupává, jezdit je nebezpečné. „Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu, my jsme v nárazech naměřili o deset víc,“ uvedl Štěpán.

Zatím se podle něj počítá s celodenní výlukou. Podobně už lanovka letos stála kvůli větru v lednu, tehdy tam však naměřili nárazy větru až 35 metrů za sekundu (126 km/h).

Olše v Českém Těšíně se pohybuje na hranici 2 a 3. třetího stupně, voda hrozí i jinde

Číst článek

Dvoukabinová lanovka v Liberci oslavila loni osmdesátiny. Délka trati je 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem.

Kabiny dosahují rychlosti deset metrů za sekundu (36 kilometrů za hodinu), a patří tak k nejrychlejším v Česku. Na vrchol jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů.

Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska.

ČTK, Tomáš Mařas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme