Zámek Lemberk na Liberecku je téměř celý přístupný veřejnosti. Po 40 letech

Zámek Lemberk na Liberecku je po bezmála čtyřiceti letech skoro celý přístupný veřejnosti. Hrozilo mu zbourání poté, co se v 70. letech zřítil na nádvoří kus římsy. V roce 1992 byl zámek částečně přístupný pro veřejnost. Postupně se zpřístupňovaly i další prostory zámku a dnes, kdy jsou opravy u konce, se už připravuje nová expozice pro příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Lemberk

Zámek Lemberk | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Průvodkyně po zámku Lemberk Šárka Procházková stoupá po dřevěných, léty prošlapaných schodech, a otevírá dveře do zámecké kaple Seslání Ducha svatého. Tam začínají všechny prohlídky zámku. I kapli hrozilo zbourání.

„V roce 1971 se tu stala stavební havárie, kdy se do nádvoří zřítila patnáctimetrová korunní římsa. Zámek obhlédl statik a musel být na nějaký čas uzavřen,“ vzpomíná Procházková.

Statik zjistil, že dřevěné prvky jsou napadené dřevokaznými škůdci a navrhl zámek uzavřít celkově. Uvažovalo se i o jeho demolici. „Naštěstí k tomu nedošlo a zámek se začal v roce 1976 opravovat,“ dodává průvodkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na státním zámku Lemberk natáčel reportér Tomáš Mařas

Oprava probíhala až do loňského roku. Některé místnosti dnes vypadají jinak, než před několika roky. Nechybí například vyřezávaná postel nebo renesanční stůl s křeslem. Nábytek se na zámek postupně vracel.

„Mobiliář zámku se postupně navracel, protože v té době, kdy byl zámek uzavřen veřejnosti, byl odvezen většinou na jiné zámky. Dodnes se pokoušíme ty naše původní sbírky navrátit pokud možno i na původní místa,“ doplňuje Procházková.

Rytířský sál zámku Lemberk je zdobený převážně výjevy z třicetileté války. Některé malby jsou dramatické a z dnešního pohledu i drastické. Na jednom z výtvorů jsou vidět nohy oběšenců, které visí z komína, na dalším mrtvoly propíchané kopím.

„Rekonstrukce sálu byla dokončená až v loňském roce a to opravou podlahy. Tady probíhaly opravy deset let,“ připomíná průvodkyně.

Nádvoří zámku Lemberk | Foto: Tomáš Mařas

Restaurovaly se také malby, které byly v 70. letech byly sneseny, natočeny na kotouče a na jejich opravu došlo až v novém tisíciletí.

Většina zámku bude od 1. července zpřístupněná veřejnosti. Pro návštěvníky se připravuje i další expozice ve druhém patře východního křídla.

Vzniká tam nová expozice o vývoji nábytku. Opravu ještě čeká takzvaná Kastelánka a věž při vstupu do areálu zámku Lemberk.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme