Ochranu Národního parku Šumava pro příštích 15 let definuje Plán péče

Ministr životního prostředí dnes představí Plán péče, který se bude zabývat například pokračováním staveb v Národním parku Šumava. Jedná se o nejdůležitější dokument, který určí pravidla hry v národním parku na příštích 15 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Jan Rosenauer

„Myslím si, že se Šumava docela plundruje, když tady člověk projíždí a vidí, kolik se kácí stromů,“ domnívá se mladý muž.

Turisty může potěšit, nebo naopak rozzlobit, že některé stavby, jako je třeba velmi kontroverzní lanovka na Hraničník, ministerstvo stoplo. Ze šumavských obcí, které sází především na stavební rozvoj, je už teď cítit velká nervozita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematikou ochrany Národního parku Šumava se zabýval reportér Ľubomír Smatana

„Je to tajný dokument, který se nás přímo týká,“ říká předseda svazu Antonín Schubert.

Nespokojení jsou i aktivisté, kteří se především obávají, že ministerstvo sníží rozlohu nejpřísněji chráněných zón, jak to navrhuje správa Národního parku.

„Rozhodně budeme území divoké přírody a ty nejcennější oblasti monitorovat. V případě, že by tam došlo k drastickým těžebním zásahům, zvážili bychom nějaké akce proti tomu,“ uvádí Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Tlak všech zúčastněných stran na konečnou podobu plánu byl prý velmi silný. Největší pak ve snaze zpřístupnit co největší části národního parku.

„Příkladem v tom je i území Národního parku Bavorský les, kde je větší poměr takzvaného bezzásahového území a přitom větší síť cest, pěšin a stezek pro návštěvníky,“ informuje náměstek ministra Vladimír Dolejský.

Z ministerstva už mnoho informací uniklo, takže víme, že spoustu věcí, které prosazoval ředitel Národního parku, ministr shodil ze stolu jako naprosto vyloučené. Odmítá například přeřazení národního parku od nižší mezinárodní kategorie.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme