V Lánech se otevřela hokejová síň slávy, založil ji místní nadšenec

Stovky cenných památek z historie československého a českého hokeje jsou k vidění v Lánech v hokejové síni slávy. Založil ji bývalý lánský hokejista Josef Hošek, který hokejové artefakty sbírá už dvacet let. Před otevřením síně veřejnosti pozval Hošek na prohlídku další hokejisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kaberle

Tomáš Kaberle | Foto: ČRo

„Jsou tam hokejky, dva dresy a všelijaké památky na různá utkání. Především na to, které jsme hráli proti výběru NHL v Praze, třeba klobouk, který byl podepsaný všemi hráči,“ vzpomíná na zápas z roku 1972 jihlavská hokejová legenda Josef Horešovský, který má v hokejové síni vlastní kout.

Vlastní vitrínu má i slavné hokejová rodina Kaberlů, pocházející z Kladna. Pětinásobný mistr světa František Kaberle mladší věnoval do sbírky dresy, ve kterých získával zlaté medaile. „Je tam hokejka z roku 2006, kdy jsem vyhrál i Stanley Cup. Měly by tam být i brusle, rukavice a helma,“ říká obránce Kladna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejovou síň slávy v Lánech navštívila Kateřina Havránková

Dresy nebo hokejky věnovali i další hokejisté. Třeba Jiří Bubla, Jiří Holeček nebo Jan Klapáč.

Otevření si nenechal ujít ani dlouholetý lékař československé reprezentace Otto Trefný. „Z každého mistrovství světa jsme přivezli bronz, stříbro nebo zlato. Byl jsem i u čtyřech zlatých v letech 1972, 1976, 1977 a 1985,“ vzpomíná.

Zalíbila se mu i myšlenka, že hokejová síň bude právě v Lánech. „Zámek má své jiného hodnoty, tady to má hodnoty sportovní a společenské. Jsem nadšený z toho, co tu vidím, a jsem rád, že jsem přijel,“ těší Trefného.

Síň vymyslel bývalý hokejista

Za celou myšlenkou síně slávy stojí Josef Hošek, který se léta přátelil s další hokejovou legendou, Eduardem Novákem.

„Bylo to i o otravování: ‚Dej mi to,‘ nebo ‚Prodej mi to‘. Někteří to nebrali vážně, ale když viděli, že to chci zveřejnit, úplně otočili a řekli si, že bude mít cenu, aby to bylo vystavené,“ myslí si zakladatel síně slávy.

Hokejisté mu dávali i cenné památky. „Třeba Franta Pospíšil dal zlaté hokejky, což je ocenění nejlepšího hráče roku. Z Grenoblu 1968 je tam oblečení, které už je vidět pouze na fotkách,“ těší Josefa Hoška.

Hokejová síň slávy v Lánech je otevřená ve středu a čtvrtek od 14.00 do 17.00, v sobotu, neděli a o svátcích od 10.00 do 17.00.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme