Tisíce Brazilců, kteří během 2. světové války vyráběli gumu, dostanou odškodnění

Brazílie odškodní takzvané gumové vojáky. Jsou to lidé, kteří za druhé světové války vyráběli v Amazonii gumu pro válečný průmysl. Částku v přepočtu přes 200 tisíc korun jednorázově dostane šest tisíc dosud žijících pracovníků. Úřady nezapomněly ani na pozůstalé po dalších sedmi tisících gumových vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prales na březích Amazonky

Prales na březích Amazonky | Foto: volné dílo, Roosevelt García

Brazílie se v průběhu druhé světové války rozhodla pomoci svému spojenci, Spojeným státům. Japonsko totiž tehdy obsadilo Malajsii, která byla velkým producentem kaučuku.

Američané investovali do výroby gumy, kterou potřebovali na zbraně nebo vojenská vozidla, a brazilská vláda verbovala pracovní sílu.

Byli to především chudí lidé ze severovýchodu Brazílie. Do tropického pralesa šli dobrovolně, slibovali jim totiž lepší živobytí. Záhy ale poznali krutou skutečnost.

Tisíce gumových vojáků zemřely na malárii, žloutenku nebo žlutou zimnici. Těm, co přežili, je dnes osmdesát nebo devadesát let.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme