Ukrajinské síly se snaží vyhnat separatisty ze Slavjansku, přibývají mrtví a zranění

Od rána zasahují ukrajinské bezpečnostní síly proti separatistům ve východoukrajinském městě Slavjansk. Podle ministra vnitra Arsena Avakova jsou na obou stranách mrtví a zranění. Neustále se ozývá střelba, nad městem se vznášejí oblaka černého kouře z barikád, na kterých proruští aktivisté zapálili pneumatiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení separatisté ve Slavjansku

Ozbrojení separatisté ve Slavjansku | Zdroj: Reuters

Zprávy o aktuálním vývoji se rozcházejí. Separatisté tvrdí, že ovládají většinu strategických míst ve městě, včetně mostů, hlavních ulic a křižovatek. Obyvatelstvo je prý přišlo podpořit.

Ukrajinská strana zase tvrdí, že většina důležitých objektů je pod jejich kontrolou a proruští ozbrojenci používají obyvatele jako živé štíty.

Před městem stojí kolony obrněných transportérů a možná tam jsou i zvláštní jednotky. Separatisté jsou velmi dobře organizovaní, jejich odpor má údajně profesionální vojenské velení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Doněcku se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Podle ukrajinských médií se na straně separatistů objevili stejně jako nedávno na Krymu i takzvaní ‚zelení mužíci‘, tedy vojáci pravděpodobně ruské armády bez jakéhokoli označení na uniformách.

V dalších vzbouřených městech východu je situace velmi napjatá. Ukrajinská armáda a policie tam ale zatím nezasahuje. Ozbrojená složka proruských radikálů v Záporoží mezitím vyhlásila mobilizaci. Oddíly separatistů nově kontrolují také město Mariupol na břehu Azovského moře.

Ukrajinská bezpečnostní rada schválila v noci na dnešek blíže neupřesněná protiteroristická opatření. Mimořádné zasedání rady svolal úřadující prezident Olexandr Turčynov poté, co proruští aktivisté zaútočili na policejní stanice v Doněcké oblasti.

Ve Slavjansku včera ozbrojení muži v maskovacích uniformách obsadili policejní stanici, pobočku tajné služby a také radnici. Zmocnili se stovek zbraní a vyvěsili ruskou vlajku.

Proruští ozbrojenci před budovou policie ve Slavjansku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

V mnoha městech lidé včera demonstrovali za jednotnou Ukrajinu. Mávali ukrajinskými vlajkami a vytvářeli lidské řetězy. Jak řekli ukrajinské televizi TSN, s rozdělením země se nechtějí smířit.

„Charkov, Doněck i východní Ukrajina, všechno je to jeden jediný organismus. Jak je možné ty lidi rozdělit? Jsme jedna veliká rodina. Přišel jsem, protože mám rád svoji zemi a chci, aby zůstala jednotná.“

Ukrajinská bezpečnostní rada schválila protiteroristická opatření na východě země

Číst článek

Rusko dnešní vývoj zatím nekomentuje. Moskva ale už včera varovala Kyjev před zásahem na východě Ukrajiny. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že ukrajinská vojenská akce by mohla zkomplikovat diplomatická jednání.

O ukrajinské krizi by měli ve čtvrtek v Ženevě mluvit zástupci Ukrajiny, Ruska, Spojených států a Evropské unie.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme