Sdružení nájemníků chce cenovou mapu skutečného nájemného

Zavedení cenových map se skutečnými nájmy požaduje Sdružení nájemníků. Měly by být vodítkem pro soudce, kteří řeší spory mezi majiteli nemovitostí a nájemníky. Předkládané znalecké posudky se totiž podle sdružení často rozcházejí o desítky procent. Ministerstvo pro místní rozvoj ale o změnách neuvažuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Případy, kdy se majitel bytu nedohodne s nájemníkem na ceně měsíční splátky, řeší soudy stále častěji. Pro soudce je pak rozhodující znalecký posudek, který předkládají obě strany – tedy nájemník i pronajímatel.

„Existuje metodika, kdy může být několik posudků protistran, které se mohou lišit. Pak záleží v podstatě formou loterie na tom, pro který se soudkyně rozhodne,“ říká předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématem se zabývala redaktorka Zuzana Švejdová

Aby k podobným situacím nedocházelo, chtějí členové sdružení zavést cenové mapy se skutečnými nájmy.

„Chceme upravit předpis pro stanovení nájemného v případě, že se strany nedohodnou, aby tam byl vliv místně obvyklých cen. Neboli aby to nebylo o tom, že dojde pouze k jakési fiktivní nabídce realitních kanceláří, ale opravdu k reálné hodnotě místně obvyklých nájmů,“ dodává Taraba.

Pro zavedení těchto map je i Občanské sdružení majitelů domů. Podle jeho předsedy Tomislava Šimečka by se tak předešlo zbytečným soudním sporům:

Přibude prý lidí, kteří nebudou mít na nájem

„Cenové mapy by se měly zavést tam, kde stát poskytuje finanční příspěvek na bydlení, a měly by se odvíjet od obvyklých cen, to znamená jakýchsi zprůměrovaných hodnot, stanovením dávky, kterou je stát ochoten vyplácet v dané lokalitě.“

Ministerstvo pro místní rozvoj ale se změnami nepočítá. „Podle informací, které má Státní fond rozvoje bydlení, se v tuto chvíli o nějakých centrálních mapách nájemného neuvažuje už právě s ohledem na novou legislativu,“ potvrzuje Jana Marešová ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Podle Sdružení nájemníků tak ale hrozí, že přibude lidí, kteří nebudou mít peníze na nájem. Zvýší se tak prý počet bezdomovců.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme