Český olympijský výbor slaví 115. výročí od založení

Českému olympijskému výboru je dnes 115 let. Sdružení bylo založeno v roce 1899 pod názvem Český výbor pro hry olympijské a u jeho vzniku stál především Jiří Guth Jarkovský.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guth Jarkovský a Coubertin

Guth Jarkovský a Coubertin | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Byl vášnivý cestovatel, a když učil na počátku 90. let na gymnáziu v Klatovech, tak rakouský ministr kultury a vyučování vydal výnos, který umožňoval učitelům tělesné výchovy, aby vyjeli do světa a tam zkoumali moderní metody,“ říká historik a místopředseda Českého olympijského výboru František Kolář.

Protože na začátku 90. let 19. století patřil Jiří Guth Jarkovský mezi učiteli k těm mladším, bylo mu 30 let, vyšla na něj výuka tělesné výchovy.

„Přestože tělesný pohyb a tělesná kultura mu byla v té době na hony vzdálena, využil toho a odjel studovat do Paříže. Tam ho jeho přítel František Drtina seznámil s Pierre de Coubertinem, který se snažil zavádět sport jako nový způsob tělesné výchovy středoškoláků," listuje v archivu František Kolář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český olympijský výbor slaví 115. výročí od založení

Guth Jarkovský se s o dva roky mladším Coubertinem brzy skamarádil a pro zakladatele novodobých olympijských her byl český učitel zajímavý i kvůli Sokolům.

Ti totiž na 1. velkých gymnastických závodech v roce 1889 vyhráli všechno, co se dalo. Takže Francouz měl za to, že co Čech, to Sokol a co Sokol, to vynikající sportovec.

„Díky tomuto přátelství byl Guth pozván roku 1894 do Paříže na zahajovací kongres. Nicméně tam neodjel, ale Coubertin ho na tom kongresu jmenoval mezi prvními 12 členy MOV,“ dodává místopředseda ČOV.

To byl první velký krok a o dva roky později se Guth Jarkovský účastnil v Athénách 1. olympijských her a premiérového zasedání mezinárodního olympijského výboru.

Českého průkopníka hry nadchly a došlo mu, že je to obrovská příležitost, jak prezentovat český národ na mezinárodním poli.

„Už tenkrát se hrála vítězům hymna a někdy se i vztyčovala vlajka. My jsme sice neměli svůj stát, ale to se řešilo až později."

A tak vznikl na konci 19. století předchůdce dnešního Českého olympijského výboru, téměř dvacet let předtím, než bylo vyhlášeno samostatné Československo.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme