I bez peněz se dají získat nové věci a dovednosti, pomůže sdílení

Hala Malá Amerika u hlavního nádraží v Brně posloužila jako místo setkání lidí, kteří mají co nabídnout a chtějí to sdílet s ostatními. Projekt „Bez peněz to jde“ nabízí prostor, jak se obohatit i bez finančních prostředků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Chládková žongluje, Patrik Rozehnal se baví s Tomáše Kinzelem ze serveru firelovers.com

Jana Chládková žongluje, Patrik Rozehnal se baví s Tomáše Kinzelem ze serveru firelovers.com | Foto: Jakub Říšský

„V Brně je spojený malý region lidí, kteří chtějí sdílet. Ať už vyrábí chleba, umí hrát na klavír nebo něco jiného. Já s kamarádkou sdílím španělštinu a takovou cirkusáckou dovednost. Na internetu se podíváte, jaké jsou nejnovější inzeráty, a ozvete se, komu chcete,“ vysvětluje Adriana Gálová, členka brněnského lokálního výměnného systému.

„Nabízím žonglování a Adriana měla zájem, tak jsme se dohodly, že bychom mohly udělat výměnu - za žonglování španělštinu. Vznikla spolupráce, že si budeme pravidelně dávat lekce,“ popisuje systém sdílení Hana Sittková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Burzu pro sdílení dovedností navštívila v Brně reportérka ČRo Vlasta Gajdošíková

Nenabízí ale jen žonglování. „Předtím jsem dávala lekci vaření a kupovala jsem si bylinky. Takže se dají sehnat bylinky, med. Vlastně mají lidé v nabídce široký výběr a dá se tam najít leccos,“ upozorňuje účastnice projektu.

Pokud se na konkrétní výměně nedomluví, obchodují spolu členové systému pomocí imaginárních peněz. „Neměníte produkt za produkt, ale za nějaký imaginární peníz, takže já jsem je měnila za 'brky', to jsou ty peníze, jak se nazývají v Brně,“ ukazuje další příklad.

Zdaleka ale není určený jen pro mladé alternativně smýšlející lidi. „Maminky s dětmi, starší lidé, důchodci, co mají zahrádku, studenti, prostě kdokoliv. Je to taková směsice lidí. Každý si tam najde své,“ říká Hana Sittková.

Projekt předchází sociálnímu vyloučení

Sdílení může být cestou k bohatšímu životu. „I když nemáte peníze, tak se můžete hodně věcí naučit, když se propojíte s dalšími lidmi. To, co se říká, že přijde ekonomická krize a všichni se budou mít zákonitě špatně, není pravda,“ myslí si Adriana Gálová.

Smyslem sobotní akce bylo rozšířit okruh lidí, kterým by sdílení mohlo pomoci. „Původně bylo naší myšlenkou oslovit lidi, kterým hrozí sociální vyloučení, aby došlo k výměnám, ke sdílení, kde v současnosti brání finance,“ vysvětluje jedna z pořadatelů Jana Hrušková.

Sobotní projekt „Bez peněz to jde“ byl v Brně první akcí svého druhu na podporu sdílení. Pořadatelé věří, že se brzy zopakuje.

Vlasta Gajdošíková, Vojtěch Adam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme